Ce sunt nucile de sapun? Avantaje pentru sanatatea ta

Nucile de sapun cunoscute si sub denumirea de nuci de spălat, sunt folosite pentru spălarea rufelor, pentru obţinerea de soluţii destinate curăţeniei casei, igienei personale şi a animalelor de companie sau că îngrăşământ natural.

 Nucile de săpun sunt folosite de sute de ani în zone din India, Nepal şi China. Familia de arbori a căror fructe sunt nucile de săpun se numeşte Sapindus (combinaţia dintre cuvintele latine sapo-sapun şi indicus-indian).

Deşi există mai multe specii, Sapindus Mukorossi sunt arborii a căror “nuci” sunt cele mai bogate în saponina. Se găsesc în principal în nordul Indiei şi în Nepal, ajung la o înălţime de 10-20 de metrii, înfloresc şi fac fructe după ce ating vârsta de 9 ani. Foarte rezistenţi şi productivi produc fructe până la 90 de ani de la plantare. Înfloresc în primăvara sau începutul verii iar fructele se culeg toamna. Nucile au iniţial o culoare galbenă, pentru că atunci când se coc să devină maronii.

Fructe ale unei specii unice de arbori, nucile de săpun sunt speciale datorită prezenţei unei substanţe numită saponina.

Saponina este eliberată în contact cu apă caldă şi acţionează ca un surfactant natural. Surfactantul este o substanţă care reduce tensiunea existentă la suprafaţa lichidelor, permiţându-le să se împrăştie în loc să să se adune sub formă de picături, ceea ce duce la o mai uşoară penetrare a ţesăturilor şi îndepărtarea sau eliberarea mizeriei. Deşi efectul este asemănător cu cel al detergenţilor convenţionali, nucile de săpun realizează acest lucru fără efectele negative ale chimicalelor de sinteză.

Daca nu stiai sponina este alternativa 100% naturală la detergenţii şi substanţele de curăţare bazate pe sodium laureth sulfat (SLS), cunoscut pentru efectele sale alergene.

Nucile de săpun nu conțin chimicale, sunt foarte blânde în procesul de curățare și pot fi folosite și de către persoanele care suferă de alergii, au pielea sensibilă, așa cum sunt copiii, sau de cele care suferă de dermatită atopică( sau psoriazis)

Nucile de sapun sunt mai economice decat un detergent obisnuit.Un saculet de jumatate de kg costa in jur de 20-30 de lei si poate ajunge un an intreg.Pentru o spalare la masina automata ai nevoie de 3 nuci.Iar cu 1kg de nuci de săpun (cunoscute și ca nuci de spălat) pot fi spălate rufele unei familii de 4 persoane timp de 1 an de zile la 3 spălări pe săptămână cu maşina automată încărcată cu 5kg de rufe. Se economiseşte astfel mai mult de 50% din bugetul familiei alocat pentru detergentul de rufe.

In ceea ce priveste rufele,nucile de sapun le spala fara sa atace tesatura,ajuta la păstrarea intensităţii culorilor, pot fi folosite pentru spălarea oricărui tip de ţesături: bumbac, mătase, lana, vâscoză. După spălare rufele sunt moi şi au un miros neutru, se poate folosi si balsamul de rufe.

Mai mult nucile de sapun nu afecteaza masina de spalat ca alti detergenti

Nucile de sapun nu scot petele,de aceea pentru rufele foarte murdare se poate folosi bicarbonat de sodiu sau inalbitor ecologic.

Modalitati de utilizare

  • cea mai simplă şi mai la îndemână modalitate este folosirea nucilor pur şi simplu, într-un săculeţ de bumbac care se strânge bine şi pe care îl adăugaţi împreună cu hainele în cuva maşinii de spălat.
  • Sfatul nostru: Cea mai simplă şi mai la îndemână modalitate este folosirea nucilor pur şi simplu, într-un săculeţ de bumbac care se strânge bine şi pe care îl adăugaţi împreună cu hainele în cuva maşinii de spălat. Numărul nucilor folosite la o singură spălare trebuie adaptat în funcţie de duritatea apei. Dacă apa din zona dvs. este mai dură va trebui să folosiţi aproximativ 5 nuci de săpun la fiecare spălare (sau 10 jumătăţi)
  • in apa rece,ca şi în cazul utilizării apei calde puneţi aproximativ 4-5 nuci de sapun sau echivalentul lor în cazul în care sunt bucăţi separate (nucile de săpun comercializate de noi sunt “sparte” în jumătăţi, deci veţi folosi aproximativ 8-10 jumătăţi) într-un săculeţ de bumbac, pe care îl legaţi strâns. Puneţi-l într-o cană cu apă foarte fierbinte, astfel va rezulta o infuzie din nuci de săpun. Lichidul obţinut turnaţi-l în cuva de la maşină peste rufele ce urmează a fi spălate şi adăugaţi săculeţul de bumbac. La sfârşitul ciclului de spălare scoateţi săculeţul şi puneţi-l la uscat fără a scoate nucile. Aceleaşi nuci pot fi folosite de aproximativ 3 ori. În momentul în care nu mai conţin saponina nucile devin subţiri, foarte moi şi au o culoare slab cafenie sau cenuşie.
  • Nucile de sapun sunt ideale pentru spălarea scutecelor refolosibile, nu le afectează puterea de absorbţie, fiind lipsite de chimicale nu provoacă alergii sau eritem fesier.

Aceste fiind spuse va reamintesc ca daca  sunteti interesati de cat mai putine alergii, de reactii adverse ale pielii produse de detergenti super toxici si mai ales sunteti ingrijorati de pielea fina a bebelusului, acest produs raspunde tuturor intrebarilor. Repet nu scoate petele, ci trebuie folosit impreuna cu un inalbitor ecologic sau bicarbonat de sodiu, nu face spuma decat foarte putina si nu precum un detergent chimic. Incercati-l, deoarece se vinde si in cantitati mici. Daca doriti sa achizitionati acest produs va astept in magazinele Natbiolife sau puteti comanda pe www.natbiolife.ro

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top