De ce trebuie sa consumam seminte oleaginoase

Semintele si samburii sunt cele mai sanatoase alimente (dupa fructe, verdeturi, zarzavaturi si vegetale) si este bine sa le includem in alimentatia noastra zilnica.

Consumate cu masura sunt sanatoase, deoarece contin o cantitate mai mare de proteine si lipide (grasimi) vegetale fata de fructe, verdeturi , zarzavaturi si vegetale (care contin mai putine lipide, grasimi vegetale, proteine vegetale, dar contin in special „proteine predigerate”, adica aminoacizi, cantitati mari de aminoacizi ce se gasesc mai ales in verdeturile, zarzavaturile cu frunze verzi cat mai inchise la culoare,etc).

Seminţele oleaginoase conţin multe minerale, ceea ce ajută la stimularea sistemului imunitar şi creşterea capacităţii de apărare a organismului. Prin prezenţa seleniului, aceste seminţe îmbunătăţesc fertilitatea masculină. Mai mult, vitamina B6 din nuci ameliorează simptomele sindromului premenstrual. Datorită zincului şi proprietăţilor antioxidante din vitamina E, seminţele oleaginoase ajută la încetinirea procesului de îmbătranire, păstrand pielea fermă şi catifelată.

Iata cateva din acestea:

Migdalele sunt bogate în vitamina E, magneziu, acid folic, fosfor, potasiu şi sunt unele dintre cele mai importante surse vegetale de calciu. Migdalele protejează inima, creierul şi stimulează imunitatea. Consumate zilnic, acestea contribuie la hidratarea pielii uscate şi la prevenirea cancerului. În plus, migdalele stimulează digestia şi ajută la combaterea constipaţiei.
Chiar daca migdalele sunt bogate in calorii, 30 de grame de migdale fiind circa 250 de calorii, migdalele sunt recomandate chiar si in cura de slabire, pentru aportul excelent de nutrienti pe care il aduc organismului. Este recomandat zilnic un consum de 9-10 migdale crude, pentru rezultate binefacatoare in dieta femeilor, ceea ce insemna doar 100 de calorii.  

Alunele reprezintă o sursă bună de vitamina E şi mangan, având un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu. Un pumn de alune pe zi ajută la îmbunătăţirea performanţelor intelectuale. Mai mult, aceste alimente îmbunătăţesc circulaţia sangvină, sunt vermifuge şi reprezintă un remediu energizant în cazul bolnavilor de T.B.C., celor cu litiază renală şi diabeticilor. Dacă se consumă prăjite, alunele îşi pierd din vitamine şi din enzime, crescând cantitatea de substanţe cancerigene. Adaosul de sare de pe acestea afectează rinchii, putând conduce la hipertensiune.

Caju- fructe originare din Brazilia, alunele de caju au un conţinut bogat de cupru, substanţă minerală al cărui rol esenţial poate fi întâlnit în numeroase procese fiziologice. Evitarea deficitului de cupru trebuie evitată deoarece are loc creşterea riscului apariţiei unui număr semnificativ de boli precum: anemia, osteoporoza, nivelul ridicat al colesterolului, precum şi probleme ale inimii.Fierul din compoziţia caju-ului contribuie la răspândirea oxigenului în toate celulele organismului, ceea ce previne anemia, iar zincul este necesar pentru sistemul imunitar şi pentru o vedere mai bună. Mai mult, caju-ul este şi o sursă bună în magneziu, care ajută la îmbunătăţirea memoriei şi la creşterea puterii de concentrare.

Seminţele de dovleac sunt sărace în colesterol şi sodiu, dar sunt bogate în proteine, magneziu, fosfor, vitamina K şi fier. Aceste seminţe sunt recomandate în cazul anemiei, în cazul problemelor renale, hepatice şi cardiace. Mai mult, acestea alungă insomnia, protejează inima, iar datorită aportului de zinc ajută la sănătatea prostatei.

Seminţele de floarea-soarelui conţin vitamina E, tiamină, magneziu şi fosfor. Şi acestea au un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu. Seminţele de floarea-soarelui joacă un rol important în reducerea simptomelor asociate artritei şi astmului. Seleniul din seminţe ajută la regenerarea celulelor, activarea hormonilor tiroidieni şi menţinerea elasticităţii ţesuturilor. Acestea sunt recomandate şi în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare.

Seminţele de susan sunt, de asemenea, sănătoase, deoarece au seleniu, magneziu, fosfor şi prezintă nivel scăzut de colesterol şi sodiu. Acestea sunt o sursă importantă de calciu, oferind aproape o treime din cantitatea zilnică recomandată, la 30 de grame. Datorită acestui fapt, dantura se menţine sănătoasă, iar riscul apariţiei osteoporozei scade.

Nucile reprezintă o sursă importantă de acid folic, magneziu, fosfor, potasiu şi au un conţinut scăzut de sodiu şi colesterol. 100 de grame de nuci reprezintă doza zilnică de cupru şi vitamina E. Deşi nucile braziliene conţin magneziu, fosfor, seleniu, acid folic, calciu şi potasiu, acestea au grăsimi saturate care sunt nesănătoase. Nucile de ginkgo biloba sunt recomandate a fi consumate, deoarece conţin vitamina C şi niacină.

Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanţi, nucile conţin şi acizi graşi Omega-3, care au rolul de a reduce inflamaţiile. Consumul moderat de nuci este o bună modalitate de a obţine grăsimi sănătoase, mononesaturate. De asmenea, nucile sunt de un real ajutor şi în combaterea simptomelor sindromului premenstrual.

Fisticul are un grad ridicat de calciu, fosfor, potasiu, vitamina A, vitamina K şi acid folic.Dintre toate tipurile de alune, fisticul are cele mai puţine calorii, fiind indicat într-o cură de slăbire. Consumat ca gustare, fisticul oferă repede senzaţia de saţietate, care durează câteva ore bune. Cercetările realizate la Universitatea Texas arată că un pumn de fistic consumat în fiecare zi reduce riscul de cancer la plămân. Fisticul este bogat în vitamina E uleioasă, un antioxidant care luptă împotriva acestui tip de cancer. De asemenea, consumul regulat de fistic oferă organismului potasiu, necesar pentru menţinerea sănătăţii sistemului nervos şi vitamina B6, cunoscută pentru îmbunătăţirea stării de spirit şi a sistemului imunitar.

Tabel de calorii

30 de grame (un pumn) de seminţe în coajă conţin 120 de calorii

30 de grame (un pumn) de fistic conţin 180 de calorii

30 de grame (un pod de palmă) de alune, nuci sau migdale conţin 180 de calorii

O porţie de alune, nuci sau seminţe este recomandată să se consume de 3-4 ori pe săptămană.

Seminţele oleaginoase conţin 40-60% materii grase şi din această cauză sunt periculoase atunci când se ţine un regim. Mai mult, fibrele vegetale din seminţele oleaginoase sunt formate din celuloză dură, care dacă sunt consumate în cantitate mare, ori sunt consumate de persoanele sensibile, pot produce iritaţii ale mucoaselor digestive.

Din cauza conţinutului caloric ridicat, aceste alimente trebuie consumate în combinaţii, grăsimile având nevoie de carbohidraţi pentru a se metaboliza. Spre exemplu, seminţele pot fi consumate cu cereale şi lapte.

Va recomandam sa consumati fie in iaurturi,fie in salate,combinatii de seminte sau simple: Omega Forte de la Solaris ,Seminte pentru salata Solaris,Gustare delicioasa Solaris.

www.natbiolife.rogustare-delicioasa-amestec-de-seminte-150g-solarisomega-forte-amestec-de-seminte-150g-solarisseminte-pentru-salata-100gr-250gr-solaris

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top