Uncategorized

Totul despre Turmeric (Curcuma longa)

Probabil nu stiai ca  turmericul  este un condiment folosit de obicei în amestecul pentru curry si poate mări capacitatea creierului de a se vindeca singur, potrivit unui studiu german care a descoperit că un compus chimic din acest condiment susţine dezvoltarea de noi celule nervoase.

Turmericul sau curcuma provine din sudestul Indiei, are nevoie de o caldura constanta de 20-30 grade. Atunci când nu este utilizata în stare proaspătă, rizomii sunt fierti timp de aproximativ 30-45 de minute și apoi se usucă în cuptoare la cald, după care sunt transformati într-o pulbere de culoare galben-portocaliu frecvent folosita ca un condiment în bucătărie, pentru vopsire și pentru a da culoare condimentelor cu muștar.

Are  un gust iute amărui, aromatic  si are un miros asemănător cu cel al ghimbirului.

Turmericul a fost un medicament pentru o serie de boli  inclusiv cele ale pielii, pulmonare și a sistemelor gastro-intestinale, dureri, răni, entorse și tulburări hepatice.

Acesta are acţiune colagogă, coleretică, stimulează eliberarea bilei, creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, acţiune antimutagenică, anticancerigenă, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase şi a metastazelor (cancer de sân, de stomac, de colon, de plămâni, de piele), acţiune antiinflamatorie, hepato-protectoare, antioxidantă, are proprietăţi antibiotice, antibacteriene, antivirale, îmbunătăţeşte circulaţia, antiaterosclerotic, antiagregant plachetar, previne formarea trombilor vasculari, previne infarctul, purifică sângele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer şi efectele ei prin dizolvarea microplăcilor care se formează între neuronii din creier, creşte mobilitsatea articulaţiilor, tendoanelor, reduce tumefacţia, febrifug, calmează tusea, durerea în gât, înmoaie secreţiile bronşice, acţiune hemostatică, cicatrizantă.

Sucul proaspăt este frecvent utilizat în multe afectiuni ale pielii, inclusiv eczeme , varicela , zona zoster , alergie , și scabie

Manjal Pal (lapte de turmeric) este un lapte cald amestecat cu pulbere de curcumă. Acesta este frecvent utilizat în Tamil Nadu (sudul Indiei) ca un remediu atunci când cineva suferă de febră.

Administrare:

Pudra se poate administra câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi în amestec cu suc de fructe (morcov, măr, portocale, struguri) sau legume.
Infuzie din rădăcină –  se prepara din o linguriţă de rădăcină la o cană cu apă, se pot consuma 2 căni pe zi
Tinctura – se administrează 15-20 de picături pe zi.

Capsule 

Curcuma poate fi folosită ca înlocuitor mai ieftin al şofranului (cel mai scump condiment). Curcuma este un ingredient din unele varietăţi de muştar şi e inclus în lista de condimente care dau gustul specific al sosului Worchestershire.

Atentie !

Folosită în cantităţi mari, rădăcina de turmeric poate produce iritaţie gastrică iar în zonele în care se foloseşte în mod tradiţional la condimentarea alimentelor incidenţa ulcerului gatric este mult mai frecventă.

Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să folosească cu precauţie (şi sub indicaţia medicului) astfel de reparate fitoterapeutice cu turmeric.

1curcuma

tumblr_mgduttz1go1rk9qgdo1_400 tumblr_nkuyb92W7R1tq9vflo1_500 tumblr_nof61zjOan1s94b3lo1_500 tumblr_nbu3v1EEkD1tng3tco1_1280

http://www.natbiolife.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s