Orez rosu vs Orez brun ( beneficii)

Orezul este cel mai popular tip de cereale la nivel mondial, “hrănind” mai mult de jumătate din glob, consumul acestui tip de cereale fără gluten dublându-se în ultimele trei decenii. Iar acest lucru nu este altceva decât o veste bună, mai ales dacă ne gândim la numeroasele beneficii pe care le are orezul.

Deoarece abundă în carbohidraţi, orezul funcţionează ca un “combustibil” natural al organismului, reuşind să dubleze activitatea normală a creierului atunci când este consumat regulat. De asemenea, conţine numeroase minerale, vitamine şi componente organice care promit să ridice nivelul de energie al organismului.

Orezul integral contine complexul vitaminic B (mai ales B6), vitamina E, magneziu, cupru, fier, niacina, fosfor, potasiu, seleniu, zinc,triptofan, fibre si acizi grasi esentiali nesaturati.

Deoarece în general nu conţine sare, orezul este unul dintre cele mai bune alimente de consumat atunci când vine vorba de scăderea presiunii sanguine. Excesul de sare este asociat cu apariţia anumitor boli de inimă cum ar fi arteroscleroza, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

 

Care sunt cele mai comune tipuri de orez?

Orezul brun 

1.Stimuleaza metabolismul

O singura ceasca de orez brun asigura aproape intregul necesar zilnic de mangan, care contribuie la productia de energie din proteine si carbohidrati si la sinteza acizilor grasi importanti pentru sistemul nervos. Manganul intra in compozitia unei enzime antioxidante care ofera protectie impotriva radicalilor liberi.

2.Combate obezitatea

Cerealele integrale printre care si orezul brun contribuie la pastrarea unei greutati corporale optime datorita continutului de fibre care ajuta la o buna digestie, elimina grasimile in exces si mentine senzatia de satietate.

3.Sanatate cardiovasculara

Prin continutul ridicat de fibre, orezul brun impiedica absorbtia colesterolului in tractul digestiv, avand un efect de reglare a colesterolului si crestere a colesterolului bun. Orizanolul este substanta cu proprietati hipocolesterolemiante care se regaseste in orezul brun, avand capacitatea de a reduce absorbtia grasimilor in organism.

 

Orezul rosu 

Orezul roșu este un orez neprelucrat, cu numeroase proprietăți ce mențin un organism sănătos. Pe lângă numeroasele efectele benefice asupra sănătății, orezul roșu este recomandat în meniul copiilor și datorită culorii sale vesele, ce trezește apetitul celor mici. Orezul roșu de cea mai bună calitate este cel provenit din Franța .

Spre deosebire de alte tipuri de orez, în orezul roșu se găsesc lignani, un grup de compuși chimici cu rol esențial în toate procesele oragnismului uman. Acest grup de lignani previne apariția cancerului, reglează nivelul hormonal, ajută la întărirea sistemului imunitar, alături de antioxidanți etc.

În plus, o masă ce conține orez roșu va fi mai sățioasă, proteinele contribuind la nivelul de energie al copilului. Benefic atât pentru copii cât și pentru adulți, orezul roșu reprezintă o alegere sănătoasă ce ține obezitatea, dar și alte probleme de sănătate la distanță .

tumblr_nvycg9tpG61sg061wo3_1280

 

Orezul negru

Având un gust plăcut și fiind plin de substanțe nutritive, în China antică orezul negru era consumat doar de către nobili, care interziceau consumarea lui de către oamenii simpli.

I se spunea “orezul interzis”,“orezul longevității” sau “mâncarea nemuritorilor”. Studii recente dovedesc faptul că vechii chinezi nu erau prea departe de adevăr, deoarece s-a descoperit că orezul negru aduce beneficii multiple pentru sănătate, în prevenirea și tratarea unor afecțiuni grave cum ar fi cele cardiace, cancerul, diabetul, hipertensiunea, astmul sau boala Alzheimer.

Acest orez mai conţine şi alte minerale importante pentru sănătate, cum ar fi: fier si calciu, cupru, zinc, seleniu dar și vitamina B (B1 și B2 cu precădere). Orezul negru conține proteine și o cantitate importantă de aminoacizi esențiali.

Datorită proprietăţilor sale, orezul negru este un antioxidant şi antiinflamator natural, iar extractul din orez negru ajută la prevenirea formării plăcilor arterosclerotice din arterele inimii. Mai mult, consumat regulat, acesta previne atacul de cord, reduce nivelul de lipide şi trigliceride din organism, acestea din urmă fiind factori de risc pentru accidentul vascular cerebral şi afecţiunile cardiace.

www.natbiolife.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top