Obiceiuri sanatoase

Ca să nu mănânci nesănătos pentru că nu ai timp pentru tine sau ca să faci mai multă mişcare esenţială atât pentru siluetă, cât şi pentru sănătate nu trebuie să îţi faci un program dificil, ci să ţii cont de câteva obiceiuri simple care-ţi pot schimba viaţa în bine.

După ce ani de zile poate ai neglijat aspectul alimentației sănătoase, nu e o idee bună să schimbi de mâine totul. Ia-o încet, cu un singur obicei pe rând.

1. Mănâncă dimineaţa! Nu lăsa să treacă mai mult de o oră de la trezire ca să iei micul dejun!

Dacă iei micul dejun în decurs de o oră de la trezire vei rezista mult mai uşor tentaţiilor culinare. Astfel, riscul de a mânca alimente nesănătoase pe parcursul zilei este unul mai redus, iar în plus corpul tău nu va depozita toate grăsimile.

2. Combinarea corectă a alimentelor

Asta a fost de fapt principala mea preocupare pe parte de alimentație sănătoasă: să învăț să combin corect alimentele pentru a-mi ajuta organismul să le digere mai ușor și ca să mențin o stare bună de energie.

3. Mănâncă puţin şi des

Modul în care împarţi cantitatea de mâncare pe parcursul zilei afectează nivelul insulinei, al colesterolului, al cortizolului, al energiei, dar şi starea ta psihică. După o masă copioasă luată la prânz se eliberează colecistochinina, un hormon care induce starea de somnolenţă. Poţi să combaţi acest efect, mâncând în cantităţi mici, dar mai des.

 

4. Beţi lichidele la minim 20 de minute distanţă de mese.

Atunci când consumati lichide in timpul mesei diluaţi sau distrugeţi enzimele digestive ceea ce inhiba şi îngreuneaza digestia. Un pahar-două de apă în timpul mesei echivalează cu o inundaţie .

5. Mestecatul mâncării
Mestecarea corectă transformă mâncarea din bucăți, într-un bol alimentar, care alunecă în jos înspre aparatul digestiv și care este mai ușor de digerat de către acesta. Astfel simplificăm munca întregului aparat digestiv și cantitatea de energie folosită pentru a descompune mâncarea în elementele componente.

6. Beţi un suc verde măcar o dată pe saptămână.

Faceţi-vă la storcător suc dintr-un mix de fructe şi legume verzi – un adevărat elixir al tinereţii. Este bogat în clorofilă şi are un excelent efect purificator asupra sângelui fiind în acelaşi timp o sursă rapidă de energie.

7. Consumarea fructelor

Regula de bază pe care am învățat, este că fructele e bine să nu fie amestecate cu alte alimente și consumate singure. Sunt printre cele mai rapid digerate alimente, suplimentar ele fermentează intens în stomac. În cazul în care ai mâncat ceva greu înainte și care durează până când va fi digerat (să zicem carne grasă), va dura o vreme până carnea e digerată, timp în care fructele vor aștepta în stomac și vor fermenta în continuare. Asta duce la balonare și alte chestii neplăcute. Pe scurt fructele ar trebui să fie la ceva distanță de celelalte mese. Sau să constituie o masă în sine.

8.Respectă pe cât posibil programul de somn

Un somn odihnitor te va ajuta să-ţi controlezi apetitul. Nopţile nedormite te pot determina să faci alegerile alimentare cele mai nesănătoase. Astfel, este posibil să simţi constant senzaţia de foame, chiar dacă organismul tău are mai degrabă nevoie de odihnă. Cea mai bună modalitate de a alunga senzaţia de oboseală şi de a avea un somn de calitate este aceea de a face mişcare câte 30 de minute măcar de 5 ori pe săptămână. Studiile arată că persoanele care respectă acest obicei au un somn mult mai odihnitor în comparaţie cu persoanele sedentare.

9. O cană de apă dimineața cu lamaie

Este un obicei pe care mi l-am format în ultimii ani și a devenit reflex, parte a rutinei de dimineață. Imediat ce mă trezesc, beau o cană cu apă cu lamaie. Apa călduță parcurge traseul digestiv și curăță intestinele de ceea ce a rămas acumulat din ziua precedentă.

10. Scade consumul de mezeluri

Sau renunță complet la ele și înlocuiește-le cu alte alimente. Uită-te singur pe etichete și o să vezi cîte chestii sunt băgate în alimente în România .

11. Faceţi-vă plinul cu enzime.

Germenii, fructele şi legumele proaspete, nucile şi seminţele neprăjite sunt adevărate bombe de enzime care asigură o absorbţie optimă a nutrienţilor.

12. Fă exerciţii care implică greutatea corpului

Genuflexiuni, abdomene, flotări și fandari sunt printre cele mai bune exerciţii ale corpului pentru un antrenament rapid și eficient.

13.Ia fructe la muncă sau şcoală

Renunţă la automatul de la muncă şi ia-ţi la tine ca gustare un fruct sau nişte nuci.

14. Umple jumătate din farfuria cinei cu legume

Este un sfat util al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite şi este foarte simplu de implementat pentru a avea o viaţă sănătoasă.

15. Fă exerciţii fizice cel puţin 5 minute

Toată lumea are treabă. Dar din 1440 minute zilnice, oricine poate rezerva 5 pentru a face exerciţii. Ia-ţi angajamentul de a ţine cele 5 minute zilnic. Ideea este să dezvolţi obiceiul până devine rutină.

Şi acesta ar trebui să fie obiectivul: să cultivăm cât mai multe obiceiuri bune, fără să ne mai gândim la ele.

Iar momentul cel mai bun pentru a începe aceste obiceiuri este ACUM.

tumblr_o2t57dP3ie1qfahgfo1_500

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top