Adevarul despre ciocolata si inlocuitorul sanatos

Efecte nocive asupra organismului

Trebuie sa retineti ca urmatoarele probleme pot aparea doar in cazul consumului de ciocolata in cantitati nepotrivite si la momente nepotrivite, ciocolata de calitate buna prezentand o serie de beneficii pentru copii.

 

Obezitate – constituie una dintre cele mai frecvente probleme aparute recent la nivel global si constituie principalul efect negativ al consumul ciocolatei, conducand chiar si la copii la o serie de probleme de sanatate asociate (in special probleme cardiovasculare)

Diabet de tip 2 – aceasta afectiune apare in ultima perioada si la copii ca urmare a consumului sporit de dulciuri si de produse de tip fast food; un consum exagerat de ciocolata influenteaza pe termen lung sensibilitatea la insulina, ceea ce conduce la diabet de tip 2

Hiperactivitate – zaharul rafinat prezent in compozitie poata intra in fluxul sanguin, cauzand o crestere a nivelului glicemiei; se declanseaza in consecinta productia de adrenalina, iar copilul devine hiperactiv

Cresterea urinarii – intr-o cantitate de 30 g de ciocolata cu lapte exista 5 mg de cofeina, iar aceasta prezinta proprietati diuretice usoare; copilul va experimenta o senzatie frecventa de urinare

Alergii – exista o multitudine de substante adaugate artificial in procesul de fabricatie al ciocolatei, iar copilul poate fi alergic la unele din ele (de obicei este vorba de lapte sau de alune)

Respingerea alimentelor sanatoase – daca apare dependenta de ciocolata sau de alte alimente cu zaharuri procesate, va fi dificil sa-l determinati sa opteze pentru alimente sanatoase si nutritive, fiindu-i afectata in final dezvoltarea (inclusiv cea cognitiva)

Probleme cu somnul – chiar daca exista o cantitate mica de cofeina in ciocolata, poate determina tulburari de somn la copii cand este consumata in exces. De fapt, este vorba de continutul de teobromina combinata cu cofeina (nu apare in ciocolata alba)

Sistemul nervos central – un baton de ciocolata neagra contine 30 mg de cofeina care stimuleaza sistemul nervos central conducand la insomnie, dureri de cap, nervozitate, deranjamente stomacale si altele

Dantura – din cauza zaharului continut, dar si a consistentei lipicioase (adeziune prelungita pe dinti), un aport prea mare de ciocolata asociat cu o igiena dentara defectuoasa poate afecta dintii celui mic, cauzand aparitia cariilor.

Otravire cu plumb – un studiu desfasurat in 2004 in SUA si unul desfasurat in 2002 in Elvetia au evidentiat aparitia plumbului in compozitie in urma procesului de fabricatie (aproape de limita internationala standard).

În cartea sa, Medicina Naturii, medicul naturopat Jerry Lee Hoover descrie cu de-amănuntul traseul boabelor de cacao, de la păstaile arborelui, la ciocolată.

Pe lângă enzimele şi drojdiile care participă la acest proces, autorul dezvăluie şi alţi „participanţi”, la care nu ne-am gândi în momentul în care savurăm un pătrăţel de ciocolată; de fapt, dacă ne-am gândi, probabil că nu ne-ar mai veni să o mâncăm! Este vorba despre picioarele adulţilor şi copiilor care trec prin curte, şi, mai mult, chiar de gândaci, rozătoare şi alte animale mici, care se cuibăresc în grămezile de boabe. Bineînţeles că o mare parte dintre insectele moarte, împreună cu excreţiile lor vor ajunge în ciocolata frumos ambalată de pe raftul magazinului!

Broşura The Food Action Levels, enumeră ingredientele-surpriză ale ciocolatei: „insecte, şoreci şi alţi contaminanţi naturali” şi arată că într-o cantitate de 50 grame de boabe de cacao se găsesc aproximativ 75 de fragmente de insecte şi, în medie, 2 fire de păr de şoarece. De asemenea, s-a arătat că boabele de cacao pot conţine aflatoxină, o substanţă cancerigenă din mucegaiuri, precum şi bacteria Salmonella, responsabilă de numeroase toxiinfecţii alimentare.

Toate aceste componente, împreună cu cantităţile mari de zahăr, teobromină, teofilină şi cofeină din ciocolată pot duce la probleme de sănătate, precum:

  • creşterea anormală a glandelor;
  • insomnie, depresie, anxietate;
  • tulburări gastrice;
  • hipertensiune arterială, palpitaţii;
  • creşterea glicemiei;
  • alergii;
  • malformaţii congenitale;
  • incontinenţă urinară, mărirea prostatei;

şi încă multe altele…

Pudra de roşcove – înlocuitorul perfect pentru cacao

Am realizat că, dacă vrei să elimini ceva rău, trebuie să îl înlocuieşti cu ceva bun, pentru a nu îi simţi lipsa. Iar pentru cacao, personal nu cred că există un înlocuitor mai bun decât carobul (sau pudra de roşcove).

1. Spre deosebire de cacao, carobul este alcalinizant, adică nu creşte aciditatea sângelui.

2. Deşi se vorbeşte despre cantitatea mare de antioxidanţi din cacao, pudra de roşcove conţine chiar mai mulţi (cu 10-15%)!

3. Pudra de roşcove conţine cantităţi importante de calciu (348 mg/100 g), spre deosebire de cacao, care, pe lângă conţinutul mic de calciu (raport calciu/fosfor foarte foarte mic!), este chiar un eliminator de calciu din organism, din cauza conţinutului de cafeină şi teobromină.

4. Important mai ales pentru copii: cacaua are efect excitant şi iritant (tot cafeina şi teobromina sunt responsabile), în timp ce carobul nu are efecte de acest gen. În plus, spre deosebire de cacao, carobul este benefic pentru digestie şi nu determină diaree.

5. Şi în ceea ce priveşte gustul, pudra de roşcove primeşte un plus, deoarece, având un gust plăcut, dulceag, nu necesită adaos de zahăr; în schimb, cacaua are un gust amărui care e dres cu zahăr sau alţi îndulcitori.

6. Prin conţinutul de taninuri şi pectine, carobul inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene, în timp ce cacaua stimulează producerea de mucozităţi intestinale, care favorizează dezvoltarea patogenilor, alergiilor, rinitelor alergice şi a infecţiilor acute.

Sper că cele 6 motive sunt suficiente pentru a vă convinge să încercaţi pudra de roşcove (e suficient să încercaţi, apoi vă va convinge ea să renunţaţi la cacao). Iar pentru cât de curând, promit şi reţeta de ciocolată raw!

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top