Despre stres si boli

Stresul, privit la modul general, produce schimbari metabolice si hormonale in organism, afectand toate organele. Organismul nostru prezinta mecanisme naturale de combatere a stresului care constau in alimentatie bazata pe legume si fructe crude si foarte putina carne, pe odihna corespunzatoare ca organismul sa se poata regenera, pe pozitivism si sport – acesta eliminand in totalitate hormonii de stres. Din pacate in zilele noastre aceste mecanisme sunt diminuate fiindca putine persoane mai fac sport sau mananca sanatos, iar motivele de stres sunt excesive – asadar mecanismele naturale antistres sunt adesea depasite, instalandu-se cu usurinta efectele nedorite ale stresului.

Oboseala si presiunea resimtita zi de zi la locul de munca se rasfrang asupra organismului in cel mai cumplit mod cu putinta. Iata ce pot provoca:

 1. Colesterol marit

  Stresul actioneaza asupra metabolismului determinand scoaterea grasimilor din depozite pentru a le duce in muschi si a furniza energie. Practic, organismul incearca astfel sa scape de acest stres. De aici si reversul medaliei. Cand suntem stresati mancam mai mult, fumam mai mult, iar asta poate cauza un colesterol marit.

 2.  Boli cardiovasculare

  Bolile cardiovasculare apar intotdeauna atunci cand o persoana sufera de stres cronic. La aceste boli sunt predispuse si persoane cu tip comportamental A. Se pare ca stresul influenteaza inima si vasele, produce vasoconstrictie si astfel aportul de oxigen si nutrienti spre tesuturi scade, acestea din urma suferind, iar inima isi intensifica bataile, ceea ce o suprasolicita. Infarctul, tensiunea arteriala sunt doar cateva din urmarile stresului la nivelul aparatului cardiovascular.

 3. Ulcer

  Stresul, supararea sau surmenajul declanseaza din ce in ce mai des boli gastrice. Ulcerul duodenal este una dintre ele. Apare aproape de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei si se produce de obicei in jurul varstei de 25 pana la 45 de ani.
  Litiaza biliara, crize biliare, crize de constipatie sau diaree sunt si ele efecte ale stresului crescut.

 4. Diabet zaharat

  Diabetul zaharat este favorizat de stresul prelungit. Valorile glicemiei trec in mod repetat de valoarea maxima normala si asta pentru ca organismul se mobilizeaza sa lupte, sa reactioneze la situatiile stresante. In cazul in care stresul persista o perioada mai indelungata, mecanismele de reglare ale organismului nu mai reactioneaza si se ajunge la diabet din cauza nivelului ridicat de glucoza in sange.

 5. Alzheimer

  Studii recente au scos la iveala dovezi ca stresul accelereaza degradarea materiei nervoase, favorizand leziunile neuronale. Astfel aceste procese degenerative duc la probleme psihiatrice diverse, printre care si boala Alzheimer. Au fost realizate si studii pe animale de laborator care au demonstrat incidenta mai mare a bolii Alzeimer la copii care s-au nascut din mame ce sufereau de stres cronic in perioada gestationala.

 6. Alergiile si bolile alergice

  In cele mai multe cazuri acestea sunt declansate de stil de viata nesanatos si stres, avand un fond atopic care predispune la aceste boli alergice. Inca din copilarie poate sa apara astmul, dar sunt si alte boli alergice care afecteaza si adultul.

 7. Crestere in greutate

  Stresul creste nivelul de cortizol, care provoaca cresterea poftei de mancare. De aceea, multa lume care sufera de stres si surmenaj mananca noaptea. De aceea, e bine ca in situatiile tensionate sa folosesi aromoterapia, considerata printre altele si antistres.

 

Multe aspecte ale vietii de azi (ore lungi de munca, copii zgomotosi) sunt stresante. Dar nu trebuie sa ne adaptam la stres ci sa invatam a-l gestiona. Sa ne procuram cateva momente de singuratate si liniste cu sine pe parcursul zilei. Sa invatam sa facem prioritati. Time management este o buna tehnica de evitare a stresului care se aduna, din prea multe de facut.

Cele mai bune strategii de evitare sunt cele cunoscute

Un mit periculos, pentru ca oamenii cred ca, daca se angajeaza in activitati universale care sunt cunoscute ca reduc stresul, asta e automat eficace. Nu este. Stresul are legatura cu viata si personalitatea noastra, care sunt unice. Nu exista un program pentru toti. E bine sa invatam sa facem ceea ce ne ajuta pe noi, un program personalizat. Ceea ce functioneaza la altii e posibil sa te streseze suplimentar pe tine.

Simptomele minore vor deveni majore daca nu sunt abordate. Durerea de cap, oboseala, toate acestea sunt semnale de alarma. Cel mai bine este sa fii atent la propriile semnale de stres si sa le abordezi inainte de se devina mai mari. Sa stii de asemenea ceea ce iti incarca bateriile si sa faci constant asta.

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top