Laptisorul de matca, sursa naturala de sanatate

La începutul anilor cincizeci atentia biologilor a fost atrasa de compozitia si mai ales de proprieta- tile laptisorului de matca. Este interesant faptul ca aceasta substanta, în acelasi timp lapte si saliva, asigura larvei o crestere rapida, iar individului care a fost hranit cu ea, o longevitate ce nu se poate compara cu cea a indivizilor care nu primisera laptisor de matca. A fost subiect pentru ampla reflectie si cercetari.

Laptisorul de matca este un produs de secretie al glandelor hipofaringiene ale albinelor lucra- toare, destinat hranirii larvelor în primele 3 zile, a larvelor de matca pe toata perioada pâna la capacirea botcilor, cât si a matcilor. Are o consistenta cremoasa, este de culoare alb-galbuie, cu gust acrisor.

Laptisorul de matca este foarte bogat în apa (aproape de 79%). Jumatate din substanta uscata consta din proteine. Lipidele reprezinta în jur de 18% din greutatea uscata, cenusa 2,5%.

Fractiunea lipidica a fost mult studiata; ea cuprinde un acid gras specific, acidul hidroxi-10 decenoic-2, care s-a demonstrat ca are proprietati antibacteriene, anti-fungice si antigerminative. Fractiunea glucidica a laptisorului de matca este importanta (20-25% din greutatea uscata), dar fara vreo valoare deosebita. Continutul în vitamine din grupa B este foarte ridicat. Laptisorul de matca este o sursa exceptional de bogata de acid pantotenic : 0,5 mg/g de greutate uscata. Fractiunea proteica a laptisorului de matca cuprinde majoritatea aminoacizilor, fie liberi fie combinati în proteine.

Indicatiile laptisorului de matca.

Laptisorul de matca a fost folosit cu succes în tratamentul unor boli din variate domenii medicale:

– Boli metabolice generale
– Diabet
– Nivelul colesterolului şi al trigliceridelor anormal
– Hiperlipemie

– Boli de coagulare cu aplazie medulară
– Ateroscleroză

– Boli ale plămânilor cronice, nespecifice
– Afecţiuni cronice ale tractului respirator superior
– Boli faringo-laringeale
– Gingivite hemoragice
– Boli ale sistemului imun
– Insuficienţă renală cronică
– Artrită reumatoidă
– Insuficienţa hormonilor sexuali
– Sindrom climacteric
– Bolile glandelor suprarenale
– Lăptişorul de matcă = Antibiotic
– Sugari distrofici, convalescenţi sau imaturi
– Tumori transplantabile experimental
– Mutagenitate
La oameni, laptisorul are efecte legate în special de sistemele sexual, genital si endocrin.

1.Efecte endocrine:

– actiune auxinica – uzual stimuleaza cresterea.
– scade nivelul triiodotironinei: triiodotironina (T-3) este precursorul lui T-4, principalul hormon tiroidian; mai putin T-4 înseamna o reducere a metabolismului energetic, un efect general de calmare si de relaxare.
2.Efect gonadotrofic: stimuleaza dezvoltarea si functionarea glandelor sexuale.
3.Creste nivelul tiroxinei si a cortizolului în sânge: multe celule „relaxate” utilizeaza mai putina tiroxina si cortizol, astfel nivelele lor sunt mentinute ridicate; acest efect explica de ce laptisorul de matca poate creste puterea organismului.
          4.Creste nivelul hormonului luteinizant în sânge: hormonul luteinizant ajuta ovulatia.
          5.Creste nivelul progesteronului în sânge: ajuta mentinerea sarcinii.
          6.Creste nivelul testosteronului în sânge: proprietate folositoare barbatilor cu probleme sexuale specifice, date de un nivel scazut al testosteronului în sânge si pentru femei cu prea multi hormoni feminini (estrogeni).
          7.Stimuleaza glandele suprarenale: aceasta proprietate explica succesul laptisorului de matca în boli legate de glandele suprarenale ca artritele (nivel scazut al cortizolului în sânge) sau sindromul de oboseala cronica.

8.Efecte asupra aparatului genital:
               – reduce marimea prostatei (util în hipertrofia de prostata): laptisorul de matca are efecte asemanatoare hormonilor feminini.

– reduce greutatea testiculelor: laptisorul de matca poate armoniza (diminua) sexuali- tatea excesiva a unor barbati care au o activitate testiculara prea crescuta.

          9.Efecte asupra ficatului: 
– reduce greutatea ficatului, îmbunatateste structuria si functionarea acestuia.
– creste raportul albumina/globulina: efect foarte important în tratamentul bolilor ficatu- lui, în special în hepatite.
– creste nivelul transaminazelor glutamic oxalacetica si glutamic piruvica: arata o crestere în multiplicarea celulelor ficatului.

10.Efecte pe tesuturile ficatului si tesutul micocardic:

– scade activitatea adenozin-trifosfatazei.
– creste consumul de oxigen: laptisorul de matca are efecte generale de armonizare; el creste structurile vii, dar si energia acestora.
          11.Efecte asupra inflamatiei: 
– stimuleaza si accelereaza evolutia procesului inflamator aseptic: ajuta la vindecarea tesuturilor inflamate.
          12.Efecte asupra sistemului enzimal microzomatic: stimuleaza dezintoxicarea organis- mului (rol depurativ).

          13.Efecte asupra rinichilor:

– scade greutatea rinichilor: laptisorul de matca îmbunatateste functionalitatea rinichilor; astfel o functie mai buna poate fi asigurata cu mai putin tesut renal.
          14.Efecte asupra aparatului cardiovascular:

– reduce ateroscleroza: laptisorul de matca este bine cunoscut ca un produs natural care mareste durata de viata, nu numai la matci, dar si la oameni; longevitatea este întotdeauna legata de sanatate si biologic de tineretea arterelor.
– stimuleaza vasodilatatia: o proprietate ce explica multe dintre celelalte efecte ale lap- tisorului de matca.

          15.Efecte asupra sângelui:

– moduleaza nivelul colesterolului si al trigliceridelor: ca în multe alte cazuri, gasite între proprietatile altor produse naturale, laptisorul de matca poate armoniza diferite procese ale vietii, pentru „a hrani” mai bine viata.
– creste eritropoeza (formarea celulelor rosii ale sângelui): acesta explica eficienta foarte buna a laptisorului de matca în tratarea anemiei.
– creste granulopoeza (formarea celulelor albe ale sângelui): explica utilitatea laptisoru- lui de matca în toate situatiile în care avem nevoie de un sistem imun mai puternic.
– creste trombocitopoeza (formarea plachetelor sanguine): plachetele sanguine sunt extrem de importante pentru oprirea sângerarilor care apar datorita lezarii vaselor de sânge (micro-rani).
          16.Efecte asupra imunitatii:

– efect de reglare a imunitatii: explica utilitatea laptisorului de matca în toate tipurile de probleme ale sistemului imun, inclusiv în cele numite boli de sistem auto-imune .

          17.Efecte asupra pielii:

– normalizeaza secretia de sebum a glandelor sebacee: în acest sens, moduleaza nivelele colesterolului si trigliceridelor (grasimilor) în sânge.
          18.Stimuleaza metabolismul celulelor epidermale: laptisorul de matca este apreciat în produsele cosmetice deoarece ajuta la întinerirea si curatirea tenului.
          19.Actioneaza ca agent antibacterian si antiviral local: o proprietate importanta în multe boli ale pielii si/sau dupa procedurile cosmetice. Laptisorul de matca actioneaza ca un antibiotic.

          20.Efecte generale asupra corpului: creste greutatea corporala.

          21.Efecte în Neonatologie: creste greutatea corporala a copiilor, proprietate importanta pentru mamele ce alapteaza nou nascuti cu greutate mica.
          22.Efecte legate de cancer: poate reduce cresterea tumorala cu scaderea multiplicarii celulelor, datorita activitatii acidului 10-hidroxi-2-decenoic. Laptisorul de matca este un produs apicol ce actioneaza relativ „lent”, în comparatie cu veninul de albine, polenul sau propolisul.

Regulile administrarii laptisorului de matca.

Testati întâi posibilele reactii adverse, prin folosirea unor mici cantitati de laptisor de matca  proaspat liofilizat.
Diluati laptisorul cu suficiente lichide; proaspat are o astringenta relativ crescuta si poate da constrictie respiratorie.
Începeti cu doze mici, cu exceptia situatiilor de urgenta (o boala virala grea, potential letala).
Faceti pauze dupa cure, de 1-2 luni, în functie de starea specifica, individuala.
Laptisorul proaspat este mult mai bun, din punct de vedere apiterapeutic, decât produsele procesate.
Folositi câteva „vehicule” (miere, capsule, creme, supozitoare).
Folositi diverse cai de administrare pentru a atinge „tinta”:
– pe cale orala (cea mai frecventa);
– prin piele (cremele ajuta la patrunderea în piele prin masaj, acupresura);
– prin supozitoare.
Folositi mai multe tipuri de extracte de laptisor (apa, extracte alcoolice) pentru a fi siguri ca ati introdus în corp cea mai mare parte a compusilor activi, folositori, din laptisor.
Verificati cantitatea de laptisor de matca „activ” în produsele comerciale (unele companii, în dorinta lor de a obtine beneficii maxime, scriu pe eticheta cu litere mari
Verificati data expirarii produselor comerciale ce contin laptisor (LM este distrus rapid de caldura). Daca nu este pastrat sau conservat în conditii optime, durata sa de viata scade drama- tic. Alti compusi amestecati cu LM pot avea o durata scurta de viata.
Pastrati toate produsele cu laptisor de matca, în special solutiile si/sau preparatele în frigider.
Începeti un program de detoxifiere înainte de folosirea LM; se vor curata bine tesuturile unde va fi aplicat sau administrat LM.
Contraindicatii.

Laptisorul de matca este contraindicat în urmatoarele conditii:

– criza de astm bronsic. Laptisorul de matca este astringent si poate provoca bronho-constrictie.

– posibile alergii la unele dintre componentele sale;
– laptisorul de matca este bogat în proteine;

– intoleranta la laptisorul de matca;
– boala Addison;
– cancer în faza acuta.

Dozajul:

1.Pentru un adult, doza zilnica uzuala este de aproximativ 500 mg (800-1000 mg, daca este necesar).
2.Pentru copii, doza este obisnuit de 30-50 % din doza adultului.

3.Pentru utilizarile orale si gastro-intestinale, este bine sa se tina sub limba laptisorul de matca brut, liofilizat sau în tablete, pâna când sunt complet dizolvate în saliva (minim 2-5 minute).

Puteti gasi si in magazinul naturist online laptisor de matca, din surse sigure, organice :

Laptisor de matca royal jelly cps :

http://www.natbiolife.ro/laptisor-de-matca-capsule-tratament-menopauza-osteoporoza-oboseala-cronica-infertilitate-fracturi-complex-de-B-preturi-mici?keyword=lapt

Lăptişor de matcă PUR ECO 50 gr

http://www.natbiolife.ro/laptisor-de-matca-pur-imunitate-colesterol-raceala-afectiuni-endorrine-piele-par-unghii

Pentru copii un amestec natural de miere, plante, fructe, uleiuri și semințe ce ocrotesc sănătatea :

http://www.natbiolife.ro/borcanul-copiilor-veseli-miere-polen-goji-pastura-laptisor-matca-scortisoara?keyword=borcan

 

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top