Hormonii din alimentatie

Vă întrebaţi ce caută hormonii în mâncarea pe care o punem pe masă? Ei bine, hormonii sunt administrați de exemplu animalelor tinere (pui, vite) pentru a le face să crească mai  rapid şi a câştiga cât mai mult în greutate. Vacile de exemplu cresc mai repede, au mai multe carne şi produc mai mult lapte.

Carnea de pui gigant, laptele de vacă şi soia sunt pline de hormoni feminini care grăbesc dezvoltarea copiilor. Fetele intră devreme la pubertate, băieţilor încep să le crească sâni.

Producatorii din industria carnii si din industria lactatelor, precum si marii producatori de legume si de fructe s-au aliniat, si ei, cererii pietei, cautand solutii pentru cresterea productiei.
Producția modernă de alimente încorporează o gamă largă de produse chimice sintetice. Multe dintre aceste substanțe chimice au potențialul de a fi foarte dăunătoare oamenilor dacă sunt expuși la concentrații ridicate sau la concentrații scăzute pe o perioadă extinsă de timp.

Hormonii folositi in industria alimentara pentru stimularea productiei sunt de doua feluri: hormoni steroizi si hormoni proteici. Cele doua tipuri de hormoni actioneaza diferit asupra organismului. Astfel, prin consumul de alimente provenite din animale tratate cu hormoni steroizi – care au ca precursor comun colesterolul: estradiol, estrona, testosteron, cortizol, aldosteron –, acestia trec direct in fluxul sangvin, care ii transporta la celule. In schimb, prin consumul unor alimente provenite din animale tratate cu hormoni proteici – printre care somatotropina (hormonul de crestere – STH), dar si insulina, glucagonul sau prolactina –, doar o mica parte din respectivii hormoni ajung in sange, intrucat ei sunt fragmentati in parti mai mici si digerati mai intai in stomac, pierzandu-si astfel concentratia pana ce ajung sa fie asimilati de celule.
Asa se explica, se pare, ca dintre doua produse tratate cu hormoni, doar unele au impact hormonal considerabil asupra corpului uman.

O altă clasă de hormon folosită şi astăzi este hormonul recombinant de creștere bovină (rBGH), destinată creşterii producţiei de lapte a bovinelor. Deşi studiile actuale îl prezintă ca fiind sigur pentru organism, combinaţia sa cu alte substanţe chimice din organism poate creşte riscul de cancer.  Deşi cercetările arată că în general hormonul nu interferează cu sănătatea umană, Uniunea Europeană a interzis folosirea acestui hormon din pentru a evita posibilitatea de a declanşa probleme grave de sănătate şi a elimina incertitudinile legate de folosirea pe termen lung.

Uniunea Europeană a făcut chiar un pas înainte şi a interzis folosirea oricăror tipuri de hormoni la bovine, pentru motivele enumerate mai sus.

Conditiile in care sunt tinute animalele si calitatea hranei pe care o primesc, tratamentele cu hormoni de crestere si cu antibiotice, stresul pe care il suporta animalele pe durata vietii si in momentul sacrifcarii, fiecare dintre acestea isi pune amprenta asupra compozitiei biochimice a ceea ce ajunge in farfuriile noastre.

Iar efectele asupra sanatatii celor care consuma aceste produse pot fi observate peste tot in jurul nostru: fetite care intra la pubertate precoce (avand prima menstruatie la zece ani sau chiar mai devreme), baieti si barbati carora li se dezvolta sanii, copii si adulti obezi, copii si adulti care dezvolta rezistenta la antibiotice si multe altele.

Dacă vreţi să mâncați sănătos, va trebui să renunțați la fast food, care are un conținut ridicat de sodiu, zahăr și grăsime. În plus faţă de aceasta, un nou studiu arată că alimentele de tip fast food sunt pline de o gamă de substanțe chimice numite ftalați, care au fost legate probleme de sănătate legate de dezechilibrele hormonale sau reducerea numărului de spermatozoizi.

Dar chiar şi peştele, considerat un aliment sănătos, poate conține niveluri ridicate de hormoni, antibiotice, PCB și mercur. Acestea sunt substanțe chimice care afectează sistemul endocrin şi fac ca nivelurile de estrogen și progesteron să o ia razna. Practic, substanţele încriminate distrug semnalizarea hormonală şi orice femeie care are probleme cu ciclul sau fertilitatea trebuie să ia în considerare eliminarea peştelui de crescătorie (în special somon).

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top