Dietele – intre mit si realitate

De ani de zile văd în consultație persoane care au ținut diverse regimuri alimentare, în general pentru a slăbi și care ulterior au luat la loc în greutate, de obicei ajungând la o greutate superioară greutății de plecare.

Aproape in fiecare zi citim sau auzim vorbindu-se despre noi cure de slabire miraculoase care ne vor face sa pierdem kilogramele in plus intr-un timp foarte scurt. Inainte de a fi tentati sa incepem astfel de diete, sunt cateva mituri care trebuie spulberate neaparat.

Dietele şoc gen doar 1000 de calorii pe zi, doar două mese pe zi, precum şi cele doar pe bază de celebra deja supă de varză, dar şi cele din care eliminăm complet carnea sunt greşite. Au rezultate pe moment şi organismul va slăbi. Este total greşit să ne dorim să slăbim 5 kilograme într-o săptămână. În mod normal această greutate de poate pierde printr-o dietă corect în şase-opt săptămâni

Cu toate acestea, insistăm să ne gândim că o dietă de trei săptămâni ne poate ajuta să arătăm bine permanent. Soluţia nu este să aşteptăm vreo pastilă-minune sau vreo dietă fantastică, ci să mâncăm în fiecare zi sănătos şi echilibrat

Atunci când privăm organismul de nutrienţi, el începe sa consume toate depozitele de grăsime şi apare automat pierderea în greutate, uneori chiar spectaculoasă. Din păcate, aceste diete fulger fac ca organismul să consume şi din masa musculară şi să încetinească metabolismul pentru că nu ştie când va mai primi mâncare.

Aceste diete, mai ales că sunt asociate cu tot felul de pastile sau suplimente de slăbit, care sunt diuretice, duc la deshidratare. Degeaba bem multă apă, deoarece mare parte din lichide provin din alimente. Astfel de diete dau şi stări de oboseală, ameţeală şi slăbesc sistemul imnunitar.16-8-diet-plan-920x605

O scadere brusca in greutate poate afecta grav tesuturile musculare si osoase. Muschii ard calorii chiar si atunci cand se relaxeaza, iar pierderea mineralelor din oase, o data cu trecerea timpului, creste riscul de aparitie a osteoporozei.

Care este concluzia? Dietele-fulger dauneaza sanatatii, asadar nu le urma!

Chiar dacă rezultatele de moment sunt spectaculoase, nu durează mult. După încetarea unei astfel de diete ne îngrăşăm la loc, iar uneori punem înapoi chiar mai multe kilograme decât am pierdut.

Când organismul revine la dieta normală, kilogramele se pun înapoi. Procesul este simplu de înţeles. Metabolismul a încetinit în timpul dietei şi automat va procesa mai greu alimentele. În plus rezervele care s-au pierdut se recuperează şi astfel vom ajunge să punem mai multă grăsime înapoi, mai ales dacă s-a pierdut din masa musculară. Practic vom avea mai multă grăsime decât masă musculară. Nu ar trebui să ne mire că ne vom îngrăşa mai mult decât am slăbit.

Cei care au slăbit ținând diete echilibrate sau altfel spus, au slăbit fără să elimine din alimentație categorii de alimente , ci numai prin scăderea cantităților, schimbarea modului de pregătire și evitarea anumitor asocieri, sesizează că pe perioada dietei s-au simțit mai bine, mai plini de energie. Cu toate acestea majoritea renunță în momentul în care își ating ținta de greutate și revin la obiceiurile alimentare anterioare.

Cateva sfaturi simple :

La micul dejun putem opta pentru carbohidraţi, proteine şi ceva grăsimi sănătoase. Adică o porţie medie de cereale integrale, legume şi o sursă bună de proteine. 1-2 felii de pâine integrală de secară, 2 felii de branza de capra, ridichi, ardei gras şi câteva roşii cherry.

Prânzul rămâne cea mai bogată masă a zilei. Aş spune că şi cea mai importantă, pentru că ne dă energie până seara. Putem sa asociem carne fără grăsime si legume.

Cina .O masă generoasă în fibre ne ajută să avem o siluetă frumoasă, dar şi energie şi poftă de viaţă. Peste la cuptor cu dovlecei şi broccoli.

Greutatea trebuie pierdută treptat în câteva luni. Trebuie renunţat doar la dulciuri, pâinea trebuie consumată cu moderaţie, trebuie evitate prăjelile şi trebuie respectate trei mese pe zi. De asemenea nu trebuie să mâncaţi după ora 19.00 şi nu vă puneţi în pat după masă. Sportul are un rol important. Faceţi mişcare, chiar şi o simplă plimbare de o jumătate de oră pe zi“, mai spune nutriţionistul.

Schimbarea stilului de viață presupune luarea unei hotărâri de renunțare DEFINIVĂ la vechile obiceiuri alimentare și de activitate fizică cotidiană, presupune multă voință și disciplină, dar în niciun caz privare de alimente, înfometare sau activități fizice neplăcute. Trebuie stabilite scopul și mijloacele pentru atingerea acestuia, avînd mereu în minte că ceea ce vom face va fi pentru sănătate, sănătate care ne va susține în permanență  forma fizică și psihică maximală, stare care se va răsfrânge asupra familiei și grupului nostru.

În ceea ce privește alimentația noastră este vorba de relația pe care o avem cu mâncarea, de modul în care ne hrănim. Acest mod într-un fel sau altul este și cauza pentru care ne îngrășăm sau slăbim sau prin care creăm probleme propriei noastre sănătăți (colesterol, glicemie, etc) sau un mod prin care corectăm aceste probleme.

Oricât de negru ar părea totul, oricât de mult v-ați dori să slăbiți, dietele-minute nu reprezintă și nu vor reprezenta niciodată soluția. Făceți-vă un favor și da-ți-vă timp. Luați totul cu calm. Faceți schimbări mici, dar de efect, pe care să le implementați în rutina de zi cu zi. Schimbați obiceiurile nesănătoase cu obiceiuri noi, sănătoase, durabile, care să rămână cu voi tot restul vieții. Așa se slăbește!

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top