Cum gatim sanatos – Unt de Ghee

In India untul ghee se prepara in fiecare casa si se utilizeaza in viata de zi cu zi, atat pe cale interna, cat si externa.
Datorita procedeului de clarificare, la prajire nu rezulta substante nesanatoase. Grasimea din ghee atinge procentul cel mai ridicat de digerare si absorbtie dintre toate grasimile: 95 %! Este foarte util copiilor si batranilor.
Beneficii:
– untul ghee se digera usor, imbunatateste digestia si are efecte benefice asupra metabolismului.
– untul ghee este stabil si nu se dizolva, chiar daca este depozitat in afara unui frigider.
– contine o doza mare de vitamine A , D , E si K si antioxidanti , care intaresc tesutul osos si ofera suport sistemului imunitar.
– untul ghee contine o cantitate mare de acizi grasi, favorizeaza digestia si are efect benefic asupra florei intestinale.
– nu ridica nivelul colesterolului , ci, dimpotriva, contribuie la niveluri mai mici de LDL colesterol rau.
– sprijina activitatea inimii si a sistemului circulator.
– untul ghee contine acid linoleic conjugat ( CLA ), pentru a sprijini scaderea in greutate.
– este antioxidant si detoxifiant.
– mentine pielea frumoasa, moale, supla.
– imbunatateste memoria, intelegerea, inteligenta.
– hraneste tesuturile implicate in reproducere.

 

Ce este untul ghee?

Untul este încălzit până ce părțile solide din lapte ajung pe fundul tigăii, apoi lichidul limpede este strecurat, iar părțile solide sunt îndepărtate. Uleiul rezultat, numit și ulei de unt, ghee, poate suporta temperaturi mai ridicate fără să se ardă datorită absenței părților solide din lapte, astfel că este utilizat frecvent în preparate ce necesită sotare și pregătire la temperaturi mari. Datorită acestui lucru este apreciat de bucătarii profesioniști care pun preț atât pe gustul mâncărurilor dar și pe calitatea lor nutritivă.

Fie că untul conține grăsimi animale, părți solide din lapte, fie apă, ghee este o grăsime pură din unt gătită mai mult timp, până ce toată apa este îndepărtată, iar părțile solide din lapte sunt caramelizate și apoi îndepărtate prin filtrare. Untul nu este neapărat dăunător, dar ghee în mod aparte deține beneficii pentru sănătate care îl fac mai sănătos decât untul.
Utilizare:

proprietatile sale il recomanda atat ca aliment, cat si ca tratament, singur ori in combinatie cu plante sau alte produse terapeutice.
Aliment: untul ghee este o alternativa sanatoasa la untul traditional sau la ulei. Gustul gheeului este placut, dulceag, mirosul frumos. Ideal pentru sandwich-uri, produse de patiserie, pentru gatit si prajire. Tratamentul termic nu altereaza gustul produselor alimentare si numai le imbogateste cu substante nutritive. Ghee nu elibereaza substante nocive la temperaturi ridicate.
Gastritele si ulcerele gastro-duodenale beneficiaza din plin de binefacerile gheeului. Se indica consumul de ghee inainte de fiecare masa.
Se poate consuma simplu cu lingurita in timpul meselor sau sub forma unui amestec cu miere. Impreuna, gheeul si mierea isi potenteaza reciproc calitatile.

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top