Citeste cu atentie etichetele produselor alimentare

Rafturile sunt pline de produse care mai de care mai frumos şi mai colorat ambalate, toate arată delicios.

Mesajele de promovare sunt simple („cel mai mic preţ“, „natural“, „delicios“, „ambalaj economic“ etc.) şi uşor de reţinut, îndemnându-te să cumperi cât mai multe produse.

La o primă vedere, dacă ar fi să dăm crezare ambalajului, toate produsele ar trebui să fie sănătoase, hrănitoare, delicioase, absolut necesare şi care ne aduc doar beneficii pentru sănătate.

Iar in multe alimente exista zaharuri cu nemiluita, sare multa, conservanti, substante menite sa creasca termenul de valabilitate, sa dea dependenta de gust si sa seduca toti cumparatorii. 

In aceste conditii, trebuie sa fii permanent in alerta maxima si primul gest cand iei un produs procesat de pe raft trebuie sa fie citirea etichetelor.

Iata la ce ar trebui sa te concentrezi :

 Ordinea ingredientelor. Acestea sunt trecute in ordinea descrescatoare a cantitatilor. Asa ca daca vezi scris “zahar” sau “faina alba” ca prim ingredient, gandeste-te de doua ori inainte de a cumpara produsul respectiv.

 Continutul produsului respectiv. Cu cat are mai multe substante controversate si denumiri pe care nu le poti pronunta cum ar fi E-urile sau grasimile trans, cu atat mai mult trebuie sa fii precaut la cumparare.

 Numarul de calorii. Opteaza pentru variantele semidegresate, fara sare, cu mai putin zahar sau indulcitori cu 0 calorii.

Există şi ingrediente menţionate în lista de ingrediente care însă pot avea un impact negativ asupra stării de sănătate:

 • caragenanul: este cunoscut sub denumirea de E 407 şi conţine factori co-cangerigeni. Acesta descompus în colon duce la factori cu acţiune procancerigenă.
 • dextroza: este o substanţă cu zaharuri cu absorbţie rapidă. Este bine să evitaţi consumul produselor care conţin dextroză pentru că pot contribui la apariţia diabetului.
 • siropul de porumb: este cunoscut şi sub denumirea de „high fructose corn syrup“. Reprezintă o formă de zahăr greu absorbabilă şi care favorizează depunerea de grăsimi, ducând în timp la creşterea nivelului de colesterol.
 • gelatina: colagenul este o gelatină din zgârci fără nici o proprietate nutritivă. Persoanele cu nivel plasmatic crescut al acidului uric ar trebui să nu folosească produsele care conţin gelatină pentru a evita apariţia unui atac de gută.
 • nitriţii: pot determina afecţiuni tiroidiene, dar cel mai redutabil efect negativ este cel procarcinogenetic.
 • îndulcitorii artificiali: cei mai cunoscuţi sunt aspartamul (E 951), acesulfam K (E 950), zaharina, ciclamaţii (E 952) şi sucraloza (E 955). Principalul efect advers al acestor îndulcitori este chiar apariţia obezităţii prin activarea senzorului de glucoză şi creşterea capacităţii intestinului de a absorbi mai mult zahăr. Practic, prin administrarea unui îndulcitor păcăleşti creierul că îi oferi o porţie de zahăr şi creierul pentru a primi zahărul promis va creşte pofta de dulce.
 • uleiul vegetal parţial hidrogenat: este un ulei obţinut în urma unui proces de hidrogenare parţială, chiar dacă pe ambalaj poate apărea uneori scris „0% grăsimi trans”.

Sare. Poate ai observant cat de sarate sunt produsele procesate din carne. Daca ai obiceiul de a manca sarat, trebuie sa stii ca ai un risc de hipertensiune. Nu uita si de sursele ascunse de sare, precum sarea din sosuri, branza, biscuiti sau paine, carnea semipreparata pe care o cumparam direct la galantar. Nu depasi consumul optim de 5 grame pe zi sau de 2300 de mg de sodiu.

Cunoscând aceste date te poţi feri de câteva alimente care te pot înşela, crezând că vei cumpăra un produs sănătos potrivit pentru dietă:

 • cerealele rafinate: sunt produse intens prelucrate și bogate în zaharuri. Chiar dacă sunt îmbogăţite cu îndulcitori artificiali, în timp determină şi ele apariţia obezităţii. Pentru o alimentaţie echilibrată sunt de preferat cerealele integrale de tip müsli.
 • sucurile din fructe „fără zahăr adăugat“: un suc natural conţine mai multe calorii faţă de unul sintetic (exceptând variantele light), dar chiar şi fructele au propriul lor conţinut de zahăr. O categorie de sucuri şi mai dăunătoare siluetei o reprezintă sucurile obţinute „din fructe naturale”. Aceste sucuri pot să nu conţină decât cantităţi infime din fructul respectiv, insignifiante drept aport nutriţional. Companiile producătoare sunt obligate să treacă fiecare ingredient, însă nu şi procentul în care se regăseşte fiecare ingredient.
 • dulciurile „diet“: aceste dulciuri nu sunt recomandate pentru persoanele care doresc să slăbească, ci pentru persoanele diabetice care nu pot metaboliza zahărul. Dacă vei citi eticheta vei descoperi că pot conţine o cantitate mai mare de calorii faţă de versiunea cu zahăr.
 • produse fără gluten: glutenul este o proteină care se găseşte în cereale precum grâu şi secară şi poate dăuna persoanelor care suferă de boală celiacă sau intoleranţă la gluten.

Adaos de zahăr : valoarea zilnică este de 30 de grame , American Heart Association recomandă păstrarea acesteia la 20-30 de grame pe zi:

 • Bărbați: 8 lingurițe = 30 grame = 150 calorii
 • Femei: 5 lingurițe = 20 grame = 100 calorii

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top