Masa de Paste, cât si cum trebuie să mâncăm de sarbatori – sfatul nutritionistului

Dragilor, un mic reminder pentru sarbatorile Pascale. Mesele de sarbatori se transforma în adevărate festinuri. Însă excesul alimentar poate cauza neplăceri, afectând starea de sănătate ori acumulând kilograme nedorite.

Sărbătorile Pascale sunt motiv de bucurie, de relaxare, de întâlnire cu cei dragi. Din păcate, multe dintre noi avem tendinţa să ne relaxăm şi la capitolul alimentaţie sănătoasă şi să ne răsfăţăm la mesele copioase din familie. Cu prea mult cozonac (mai ales cel cu umplutură serioasă cu nucă şi cacao), pască (cu muultă brînză dulce şi număr maxim de stafide), multe ouă roşii, friptură grea de miel.

Însă, înainte de toate, pentru a ne bucura din plin de farmecul acestei sărbători, trebuie să învăţăm să fim cumpătaţi!

Pentru a preveni asfel de situații nedorite, iată ce îți recomand:

este indicat să consume cantităţi mici din fiecare aliment pus pe masa de Paşte. Astfel, ar trebui consumate cel mult două ouă vopsite pe zi, în condiţiile în care şi celelalte preparate de Paşte, precum drobul, pasca şi cozonacul, au în compoziţie ouă.

✓ preparatele specifice de Paște ar trebui consumate la mese distincte: drobul la micul dejun, friptura de miel la masa de prânz, iar seara, la cină, se poate mânca o porție de ciorbă. Sfatul pe care te încuaje să îl urmezi pentru masa principală este să asociezi friptura de miel cu legume verzi, evitând pastele, cartofii și orezul;
✓ consumă cât mai multă apă și cât mai puține băuturi îndulcite, carbogazoase ori alcoolice.
✓ renunță, pe cât posibil, la consumul de pâine albă;

✓  la desert ar trebui să se mănânce o felie de pască sau de cozonac, pentru că acestea vin în completarea celorlalte mâncăruri;

vinul roşu băut la masa de Paşte nu ar trebui să depăşească 125 de mililitri în cazul femeilor şi 200 de mililitri în cazul bărbaţilor, în condiţiile în care asocierea dintre o masa copioasă şi abuzul de alcool creşte alarmant riscul de pancreatită acută.

✓  drobul, ouăle și friptura de miel sunt preparate extrem de grele pentru organism, de aceea nu trebuie să mai adaugi pe lângă acestea și salată de beuf, alune, nuci ori alte deserturi;

✓ în caz de diabet, nu consuma preparate ce conțin zahăr;

✓ persoanele care au ciroză şi cele afectate de hepatită sau pancreatită cronică nu trebuie să consume alcool, iar preparatele din carne trebuie gătite dietetic, fierte sau la cuptor.

✓  atentie pentru persoanele care a ţinut post înaintea Paştelui trebuie să treacă treptat de la alimentaţia vegetariană la cea obişnuită, pentru o readaptare uşoară la alimentele de origine animală. Astfel, la reintroducerea în alimentaţie a proteinelor din ouă, carne şi lactate este indicat să se consume jumătate din cantitatea permisă unei persoane care nu a ţinut post.

✓  mănânce cantităţi mici din fiecare aliment, cel mult două ouă, friptura de miel cu legume verzi, nu cu paste făinoase sau cartofi, care îngreunează digestia, iar la desert, doar o felie de pască sau cozonac.

Gândește-te ce îți aduce bucurie de sărbători cu adevărat. Alege orice activitate care nu are legătură cu mâncarea, dar care te face să zâmbești și să te relaxezi.

Gândește-te la alegerile pe care le faci și cum le faci. Încearcă să alegi cât mai conştient şi să îţi asumi deciziile respective, cu tot ce implică ele.

Sarbatori fericite si linistite !

 

 

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top