Cum depozitez legumele

1. Stochează mereu fructe și legume separate

Fructele emit mai multă etilenă decât legumele, iar legumele sunt mult mai sensibile la acest hormon și riscă să se deterioreze mai rapid dacă intră în contact cu el. Bananele, prunele, caisele și mango emit cantități mai mari de etilenă pe măsură ce se maturizează și NU pot fi depozitate împreună cu alte fructe care riscă să se strice în prezența lui. Depozitează merele, pepenii și legumele precum vinete, morcovi sau broccoli în altă parte decât depozitezi fructele menționate anterior.  

2. Separă legumele și fructele în funcție de temperatura recomandată

Dacă un anumit fruct crește la temperaturi ridicate, poți ști cu siguranță că este recomandat să nu-l depozitezi la temperaturi joase. Păstrează banane, ananas, mango, pepeni, papaya sau nuci de cocos într-un bol separat, în afara frigiderului. Pune pepenii separat pentru că sunt foarte sensibili la etilenă și se vor deteriora mult mai repede lângă alte fructe care emit acest hormon în cantități mari.

Există și fructe pe care este recomandat să le păstrezi la temperaturi mai joase, în frigider. Printre ele se regăsesc merele, perele, afinele, strugurii sau portocalele. Există și alimente care pot fi stocate în ambele medii. De exemplu, în cazul în care cumperi avocado, este recomandat să le lași în afara frigiderului până când aproape se coc și apoi să le pui în frigider înainte să se deterioreze.

Cartofii se mențin cel mai bine în noroi, fiind un conservant natural. Asigură-te că achiziționezi cartofi nespălați de noroi și că-i depozitezi undeva în întuneric, feriți de îngheț, în lădițe care permit circulația aerului. Dacă ai cumpărat cartofi umezi și/sau spălați, ține-i la aer câteva zile și ulterior stochează-i într-un spațiu întunecat.

Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, sfecla, guliile, hreanul sau țelina se păstrează în lădițe ferite de îngheț/lumina.

Ceapa și usturoiul se țin împletite în funii, în spații uscate și răcoroase, la adăpost de îngheț sau de căldură.

Legumele verzi au nevoie de un pic de umiditate sau de temperaturi reci pentru a se păstra proaspete. Salata, însă, se va deteriora în momentul în care va avea contact cu apa, așa că asigură-te că o păstrezi într-un spațiu separat în frigider.

 Spala foarte bine legumele si verdeturile (salata, spanac, loboda, etc.) si scutura-le si usuca-le cat de bine poti.
Pune legumele intr-o punga, impreuna cu cateva prosoape de hartie de bucatarie, inchide-le etans (ideal in punga cu fermoar) si depoziteaza-le in frigider. Inainte de a inchide pungile, incearca sa scoti cat mai mult aer din punga.

Roșiile, ardeiul gras sau castraveții se vor strica mai rapid dacă le depozitezi în frigider, așa că este recomandat să le ții la temperatura camerei. 

3. Evită pe cât poți umezeala

Majoritatea fructelor și legumelor se strică mai repede atunci când sunt stocate în medii umede sau intră în contact cu umezeala. Asigură-te că asta nu se întâmplă: adaugă șervețele de hârtie în fiecare container în care le depozitezi.

4. Nu spăla fructele și legumele până când nu le comercializezi

După ce sunt spălate, procesul de deteriorare se accelerează, așa că este important să te asiguri că faci asta în momentul în care urmează să le vinzi, ca să te asiguri că ajung la clienții tăi într-o stare cât mai bună.

5. Ține cont de timpul optim de stocare în frigider

Dacă depozitezi fructe și legume în frigider este important să știi care este timpul optim de păstrare a calității lor la o temperatură răcoroasă:

  • Banane, zmeură, broccoli, ciuperci, fasole verde, avocado – 2-3 zile;
  • Struguri, ananas, castraveți, dovlecei, vinete, salată verde – 4-5 zile;
  • Pepene roșu, piersici, pere, lămâi, portocale, ardei gras, conopidă, praz, roșii, ardei gras – 7 zile;

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top