De ce dieta ta ar putea fi cheia gestionării bolii tale autoimune

Bolile autoimune se întâmplă atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele normale și sănătoase din corp, dar vestea buna este ca vă puteți ajuta să vă readuceți corpul în echilibru prin revizuirea stilului de viață și, în special, prin adaptarea la o dietă personalizată a bolilor autoimune .

Totul se rezumă la puterea pe care o au nutriția și modificările stilului de viață pentru îmbunătățirea sănătății intestinului și reducerea inflamației , principalele cauze pentru toate bolile autoimune. 

Inflamația face parte din răspunsul sistemului imunitar la un invadator străin. Este util atunci când este acută, de exemplu, dacă aveți o răceală sau va taiati, dar cu boala autoimuna, corpul dumneavoastră este inflamat cronic, deoarece încearcă să lupte împotriva propriilor celule sănătoase. Acest lucru poate duce la apariția simptomelor și vă poate crește riscul pentru lucruri precum boli de inimă, cancer și multe altele.

 Reducerea inflamației și vindecarea intestinului este imperativă pentru tratarea tulburărilor autoimune.

Începe cu intestinul tău

Aproximativ 70% din sistemul imunitar se află în microbiomul intestinului, astfel încât atunci când aveți de-a face cu inflamație accentuată și o disfuncție a sistemului imunitar, este esențial să vă sprijiniți sănătatea intestinală. Când microbiomul intestinal este dezechilibrat, acesta poate influența imunitatea. 

Aspecte precum stresul, dieta și lipsa de somn pot modifica echilibrul bacteriilor bune și rele din intestin și pot promova inflamația.

Susținând un microbiom sănătos, puteți preveni și gestiona apariția bolilor atunci când apar.

Alimentele vin pentru a ajuta la restabilirea sănătății intestinului. De exemplu, dacă un pacient vine cu boala Hashimoto, o tulburare autoimună care poate provoca o tiroidă hiperactivă și încă mănâncă gluten și lactate , recomandarea mea este să înlocuiască mai întâi aceste două grupuri de alimente. Acestea sunt unele dintre alimentele pro-inflamatorii de top și mai ales problematice pentru țesutul tiroidian.

Și dacă aveți un intestin permeabil sau colon iritabil(o slăbire a barierei intestinale care permite moleculelor să se deplaseze peste mucoasa intestinală) ca urmare a unei boli autoimune, sistemul imunitar ar putea răspunde la compușii alergenici din gluten și lactate și poate provoca simptome digestive precum gaze și balonare . 

În timp ce sunt necesare încă mai multe cercetări pentru a înțelege rolul pe care îl joacă alimentele în bolile autoimune, există promisiunea că eliminarea unora dintre aceste alimente inflamatorii poate ajuta la gestionarea bolilor autoimune. 

Cum nutriția poate ajuta la vindecarea bolilor autoimune

Cum ar trebui să arate obiectivele dvs. nutriționale și ce abordare ar trebui să luați pentru a vă vindeca intestinele depinde de ceea ce se întâmplă în intestin.  Puteti să identificați ce se întâmplă în intestin, efectuând un test de microbiom intestinal, pe care il ai cei de la Bioclinica. Având acest tip de claritate, suntem capabili să incepem in directia buna.

1. Descoperă-ți alimentele declanșatoare. 

În timp ce alimentele declanșatoare ale tuturor vor fi diferite în funcție de tulburările lor autoimune, există anumite alimente de evitat cu boli autoimune, cum ar fi cerealele, glutenul, lactatele, zaharurile rafinate și adăugate, alcoolul, cafeaua pentru o perioadă de timp și apoi reintroducându-le încet atunci când simptomele sunt reduse. Un nutritionist vă poate ajuta să faceți acest lucru într-un mod sistematic pentru a vă înțelege cel mai bine factorii declanșatori.

Aici devine cu adevărat interesant să faci un proces structurat de reintroducere. Procesul de reintroducere are loc atunci când simptomele s-au redus considerabil sau, în unele cazuri, sunt rezolvate. Dacă reintroduceți un aliment și acesta provoacă o reacție, atunci ar trebui să evitați acel aliment, astfel încât intestinul să poată continua să se vindece. 

2. Concentrați-vă pe consumul unei varietăți de alimente sănătoase

O greșeală obișnuită pe care o fac oamenii atunci când încearcă să urmeze o dietă antiinflamatorie pentru bolile autoimune este restricționarea listei de alimente pe care le pot consuma și consumarea acelorași alimente din nou și din nou.

Poate fi util să ne concentrăm pe ce alimente să consumăm, spre deosebire de ce alimente să evităm. Dieta AIP pune accentul pe o mulțime de alimente vegetale și există literalmente sute de fructe și legume din care să alegeți. Dieta subliniază, de asemenea, încorporarea alimentelor bogate în omega-3 pentru efectele lor antiinflamatorii, inclusiv carnea hrănite cu iarbă sau fructe de mare, ,sardinele și somonul.

Adăugarea unei varietăți de fructe și legume în dieta dvs. poate ajuta la prevenirea intoleranțelor și vă poate asigura că obțineți un spectru de vitamine și minerale.  Recomand schimbarea produselor pe care le consumați în funcție de sezon. Puteti cumpara de la fermieri sau local sau aprozare. Dieta AIP este, de asemenea, o oportunitate de a explora alimente mai puțin populare și mai tradiționale. 

3. Abordați deficiențele de nutrienți

Unele deficiențe de nutrienți la persoanele cu tulburări autoimune sunt în vitaminele liposolubile, cum ar fi vitaminele A și D, precum și acizii grași omega-3 și mineralele, zincul și magneziul .  

 O deficiență a vitaminei D în afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 1 și artrita reumatoidă, a fost asociată cu creșterea inflamației și dereglarea sistemului imunitar. Pacienții cu artrită reumatoidă au avut, de asemenea, niveluri mai scăzute de vitamina D decât pacienții sănătoși . Vitamina D este importantă pentru funcția imună și reducerea inflamației, potrivit Institutului Național de Sănătate .

Mai mult, un studiu din 2016 publicat în Journal of Molecular Neuroscience arată că pacienții cu scleroză multiplă (SM), o tulburare autoimună care afectează sistemul nervos, tind să aibă niveluri plasmatice mai mici de vitamina A. Deficitul de vitamina A poate provoca producerea de celule patogene la oameni cu SM. 

Pentru a ajuta la tratarea acestor deficiențe nutritive, eu va recomandă umplerea farfuriilor cu alimentelor bogate în vitamina A, cum ar fi ficatul de vită și uleiul de ficat de cod fermentat din Alaska sălbatic, și alimentele bogate în vitamina D, cum ar fi sardinele și somonul. Pentru alimentele care sunt surse excelente de zinc, alegeți stridiile, carnea de vită, crabul, curcanul și puiul. Și cele care au un conținut ridicat de magneziu, verifică macroul, spanacul și avocado.

Alimente de mâncat

Cercetările limitate indică ce alimente specifice includ dieta AIP. O persoană care urmează dieta poate să mănânce:

 • orice legume
 • fructe de mare de înaltă calitate, bogate în acizi grași omega-3
 • alimente fermentate
 • carne slabă și ficat, carne hranita cu iarba
 • fructe
 • uleiuri, cum ar fi uleiurile de măsline, nucă de cocos și avocado

Alimente de evitat

Există mai multe grupuri de alimente de evitat atunci când urmați o dietă AIP.

 • roșiile, cartofii, ardeii și vinetele
 • boabe – naut- fasole
 • leguminoase
 • lactate
 • unele uleiuri vegetale
 • cafea
 • ouă
 • nuci si seminte
 • alcool
 • aditivi alimentari, cum ar fi zaharuri rafinate sau adăugate

Cele 6 alimente de top de consumat dacă aveți o tulburare autoimună

Prin reducerea alimentelor toxice și inflamatorii precum cele bogate în zahăr și grăsimi saturate din dieta noastră și prin adăugarea de alimente nutritive care susțin sănătatea și reduc stresul, este posibil să reduceți inflamația și să vă îndreptați înapoi în spectrul autoimun.

Dintre cele mai bune:

 1. Smoothie cu telina apio
 2. Pești grași prinși în sălbăticie
 3. Avocado
 4. Usturoi
 5. Supa din oase de vita
 6. Legume Verzi cu frunze

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top