Cum afecteaza oboseala cronica fertilitatea la femei si barbati

In activitatea mea de terapeut nutritional in sustinerea fertilitatii, am intalnit destul de multe situatii in care fertilitatea a fost si este redusa de mai multi factori care vin si din exteriorul nostru.

Există cu siguranță o legătură între stres și infertilitate. A fi foarte stresat/a pentru o perioadă lungă de timp poate îngreuna conceperea. Dar încercarea de a avea un copil poate fi și stresant în sine.

În general, este logic să iei măsuri pentru a reduce stresul în timp ce încerci să ai un copil, chiar dacă doar pentru propria ta liniște sufletească. Stresul poate afecta partea din creier (hipotalamusul) care ne reglează hormonii, care la rândul lor reglează ciclul menstrual. Dacă stresul afectează corpul tău, atunci ar putea însemna că ovulezi mai târziu decât de obicei, sau deloc (anovulație indusă de stres).

 Se estimează că până la 30% din toate cazurile de infertilitate pot fi controlate de factori de stres.

Stresul vă poate afecta viața de zi cu zi, precum și viața sexuală, așa că este o idee bună să găsiți modalități de a vă simți mai bine. Faceți o listă cu tot ceea ce vă îngrijorează și discutați despre asta cu partenerul, prietenii sau familia. Dacă încercarea de a avea un copil în sine te stresează, ia în considerare să iei o pauză pentru a te reconecta cu partenerul tău. Există o mulțime de schimbări simple ale stilului de viață care te pot ajuta să te simți și mai relaxat. Mâncarea sănătoasă, exercițiile, yoga sau meditația, terapia cranio-sacrala pot ajuta la reducerea stresului. Sau poate că timpul liber cu partenerul tău te-ar putea ajuta să te relaxezi și să-ți ofere o șansă mai mare de a concepe.

Hormonii de stres, cum ar fi cortizolul și epinefrina, cresc în timpul situațiilor dificile și pot afecta fertilitatea cuiva într-un mod negativ. Reducerea stresului poate fi o modalitate excelentă de a crește fluxul de sânge către organele de reproducere și, prin urmare, de a crește aportul de nutrienți în acele zone.

 Cum anume ne afectează burnout-ul fertilitatea?

Scade progesteronul

Hormonii noștri nu sunt creați și metabolizați izolat; mai degrabă, acţionează ca o cascadă! Progesteronul este un hormon precursor al cortizolului. Aceasta înseamnă că, atunci când stresul crește, mai mult progesteron este transferat pentru a produce cortizol, iar progesteronul scade ulterior. Progesteronul adecvat este necesar pentru susținerea embrionului în curs de dezvoltare, implantare și prevenirea avortului spontan.

Scade GNRH

Hipotalamusul se găsește în creier și acționează ca glanda endocrină principală. Controlează eliberarea tuturor hormonilor și este sensibil la feedback-ul de reglementare. Hormonul de eliberare a gonadotropinei (GNRH) este eliberat de hipotalamus pentru a semnala hipofizei să elibereze FSH și LH. FSH este important pentru maturarea ovulelor, iar LH este important pentru ovulatie. Astfel, fără semnalizarea GNRH adecvată, dezvoltarea și eliberarea ovulelor pot fi afectate sau chiar oprite. Acesta este un factor extrem de important de luat în considerare în amenoreea hipotalamică.

 

Afectează negativ funcția tiroidiană

De asemenea, hipotalamusul controlează producția de hormoni tiroidieni prin eliberarea hormonului de eliberare a tirotropinei (TRH), care apoi semnalează hipofizei să elibereze hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) pentru a stimula tiroida să elibereze hormonul tiroidian. În perioadele de stres cronic, și acesta este oprit! În plus, atât stresul fizic, cât și cel emoțional vor crește producția de T3 invers (rT3), un hormon tiroidian inactiv. Acum numai producția de rT3 elimină producția de T3, dar se acoperă și pe site-ul receptorului T3, blocând legarea hormonului T3 activ.

 

Crește SHBG

Creșterile de cortizol în timpul stresului determină ficatul să elibereze mai multă globulină care leagă hormonii sexuali (SHBG). SHBG este o proteină care va lega testosteronul. Când testosteronul este legat, acesta nu este liber să acționeze asupra celulelor. Când vine vorba de fertilitate, testosteronul este esențial pentru calitatea ovulelor și sănătatea spermei. În plus, testosteronul adecvat este necesar pentru un libido sănătos, un factor important atunci când încercați să concepeți.

Incetineste digestia

Ca răspuns la stres, corpul nostru deviază sângele și energia dinspre digestie și spre extremitățile noastre (brațele și picioarele noastre), în cazul în care trebuie să ne folosim mușchii pentru a ieși dintr-o situație periculoasa, rapid. Prin urmare, cineva care este stresat în mod regulat sau constant nu va avea adesea suficienta acgtivitate digestiva pentru a descompune, procesa și extrage în mod corespunzător energia și nutrienții din alimente.

Acest lucru poate duce la următoarele semne și simptome:

 • Deficiențe de nutrienți, cum ar fi fier, zinc și vitamina B12 (unele dintre cele mai dificil de absorbit din nutrienții alimentari), în ciuda consumului de o serie de surse de proteine ​​animale.
 • Gaze și balonare.
 • Simptome de tip IBS, cum ar fi constipația și diareea.

Declanșatoare externe si potentatori de stres :

Alimentele procesate conțin ingrediente cunoscute pentru a declanșa inflamația corporală. Glutenul, cerealele și lactatele sunt unii dintre cei mai mari inflamatori, contribuind la brain fog, problemele de memorie, problemele intestinale și perturbările insulinei și hormonilor tiroidieni. Cu cât mănânci mai multe alimente care cauzează inflamație, cu atât vei avea mai multă poftă de ele și cu atât vor face mai multe ravagii asupra hormonilor tăi.

Între timp, expunerea zilnică la substanțe chimice artificiale, cum ar fi plasticul, vă poate perturba și hormonii. Aceste substanțe chimice, cunoscute sub numele de xenoestrogeni, acționează ca estrogen real în organism și se leagă de receptorii de estrogen ai celulelor tale.

Nu este doar din sticle și recipiente de plastic. Esti expus/a și alți perturbatori endocrini prin pastă de dinți, deodorant, protecție solară, produse de îngrijire personală, conservanți alimentari și anumite produse cum ar fi vopseaua și mocheta, și chiar calitatea slabă a aerului din casa.

 

Mai mult, pierderea generală a echilibrului hormonal – duce la îmbătrânire accelerată și boli cronice. În esență, este un cerc vicios de inflamație și epuizare hormonală care te face să îmbătrânești mai repede. Scopul meu este să vă ajut să vă armonizați hormonii și să vă deblocați superputerile hormonale, restabilindu-vă metabolismul, energia, echilibrul hormonal și energia tinerească. Lucrăm din interior spre exterior pentru a vă înțelege sănătatea reproductivă și digestivă, pentru a elimina toxinele și pentru a găsi combinația potrivită de remedii naturale , suplimente, mișcări și exerciții de respirație pentru a vă aduce hormonii în echilibru.

Încercați să luați măsuri. Pentru a incepe:

 • Evaluează-ți opțiunile. Discutați preocupările specifice cu seful vostru.Poate că puteți lucra împreună pentru a schimba așteptările sau pentru a ajunge la compromisuri sau soluții. Încercați să vă stabiliți obiective pentru ceea ce trebuie făcut și ce poate aștepta.
 • Căutați sprijin. Indiferent dacă contactați colegii de muncă, prietenii sau cei dragi, sprijinul și colaborarea vă pot ajuta să faceți față. Si de asemenea, aveti terapeuti in : acupuncura, reflexoterapie, bowen, terapie cranio-sacrala, energizare prin reiki, psihoterapie, terapia TRE.
 • Încearcă o activitate relaxantă. Explorați programe care vă pot ajuta cu stresul, cum ar fi yoga, meditația sau tai chi.
 • Odihneste-te. Somnul redă starea de bine și vă ajută să vă protejați sănătatea.
 • Sănătate mintală. Mindfulness este actul de a vă concentra asupra fluxului respirator și de a fi intens conștient de ceea ce simțiți și simțiți în fiecare moment, fără interpretare sau judecată. Într-un cadru de muncă, această practică implică înfruntarea situațiilor cu deschidere și răbdare 

Testează-ți nivelul hormonilor. Nu continua să ghicești dacă suprarenalele tale sunt sau nu echilibrate, mai ales dacă te confrunți cu simptome de oboseală sau îndurați stres prelungit sau boli cronice. Si ai as :

 • cortizol seric
 • ACTH
 • 17-oh progesteron
 • DHEA
 • Prolactina
 • TSH
 • ATPO

Burnout-ul este un simptom că viața este dezechilibrată. Dacă și-a găsit drumul în lumea ta, vezi-l ca pe un profesor cu lecții valoroase de împărtășit. Un dar al burnout-ului este că îți poate arăta cum să ai mai bine grijă de tine, în multiple dimensiuni ale vieții. Poate fi, de asemenea, ghiontul care te împinge în direcția adevăratului tau scop. 

 Restabilirea echilibrului este actul suprem de împuternicire. Energie investită în vindecare = lumină disponibilă pentru a străluci!

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top