Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun?

Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta intră în hiperactivite.

Faceți cunoștință cu tiroida

Când ne gândim la ciclurile menstruale, avem tendința de a ne gândi la estrogen și progesteron. Dar alți hormoni, cum ar fi tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), joacă un rol major în culise, iar ele joacă un rol esențial în ciclurile menstruale, inclusiv dacă sunt regulate, cât de lungi, dureroase, dacă săriți peste ele și dacă ovulați.

S-ar putea să fi ghicit după numele lor că hormonii menționați mai sus, T4 și T3, sunt produși în tiroida ta. Tiroida este o glandă în formă de fluture în partea inferioară a gâtului. De fapt, în timp ce ambele sunt produse acolo, T4 este produs cel mai abundent și apoi este transformat în T3 – forma mai activă – în ficat.

T3 apoi călătorește către celulele din corpul tău și face toate sarcinile grele ale tiroidei. Acționează ca un termostat al corpului tău, rotind butonul în sus sau în jos asupra consumului de energie și a metabolismului, a creșterii și a funcțiilor de reproducere a corpului tău și este implicat în sute (sau mai multe) funcții biologice, inclusiv dezvoltarea și funcționarea creierului, respirația și ritmul cardiac, sistemul nervos. funcțiile, temperatura corpului, forța musculară, sănătatea pielii și starea de spirit, greutatea și nivelurile de colesterol.

De asemenea, joacă un rol major în ciclul menstrual. Și când funcția tiroidiană este oprită, poate provoca o serie de simptome și dezechilibre ale ciclului.

Hipotiroidismul și hipertiroidismul

Cele mai frecvente două tipuri de probleme ale tiroidei sunt hipotiroidismul, în care tiroida este sub funcționare, și hipertiroidismul, în care suprafuncționează. Hashimoto este o formă autoimună de hipotiroidism, în timp ce boala Graves este o formă autoimună de hipertiroidism.

Se estimează că 1 din 8 femei au hipotiroidism . Simptomele, pe lângă menstruatiile grele, amenoree pot include:

 • Te simți letargica, obosita sau fără energie
 • Te-ai îngrășat în ultimele luni fără a putea identifica cu exactitate de ce
 • Probleme cu pierderea în greutate, indiferent cât de mult ai încerca
 • Întâmpini insomnie, probleme cu adormirea sau trezirea în miezul nopții
 • Ceața creierului, probleme de memorie sau probleme de concentrare
 • Te simți trista sau deprimata și nu reușești să afli de ce
 • Te simți anxiosa sau îngrijorata, dar nu reușești să identifici de ce
 • Scaune moi sau constipație
 • Senzație de frig – chiar și atunci când toți ceilalți simt cald
 • Ai pielea uscată
 • Ai părul și unghiile uscate sau fragile
 • Rărirea părului sau căderea părului
 • Subțierea treimii exterioare a sprâncenelor
 • Colesterol ridicat
 • Față umflată și în jurul ochilor tăi
 • Probleme de fertilitate
 • Depresie postpartum sau probleme cu producerea laptelui matern

Hipertiroidismul este mult mai puțin frecvent, afectând aproximativ una din 100 de femei . Simptomele, pe lângă cele ale ciclului menstrual, pot include:

 • Nervozitate, iritabilitate, schimbări de dispoziție
 • Slabiciune musculara
 • Intoleranță la căldură, senzație de supraîncălzire
 • Probleme cu somnul
 • Pierdere în greutate
 • Tremor, de obicei în mâini
 • Bătăi rapide, neregulate ale inimii
 • Mișcări frecvente ale intestinului, scaune moale
 • Oboseală (de obicei din incapacitatea de a dormi)

Tiroida și ciclul menstrual

Atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul vă pot afecta ciclul menstrual. Conform cel puțin unui studiu, cu cât problema dvs. tiroidiană este mai gravă, cu atât simptomele menstruale sunt mai severe. Într- un studiu , femeile cu hipotiroidism sever au avut de 3 ori mai mare frecvența problemelor menstruale în comparație cu femeile cu hipotiroidism ușor.

Menstruatii dureroase si lungi

Iată indiciile: o perioadă care durează mai mult de 7 zile, schimbarea unui tampon în fiecare oră timp de câteva ore la rând, nevoia de a purta mai mult de un tampon o dată, apariția cheagurilor de sânge menstruale de mărimea mai mari.

Menstre absente sau rare

În hipertiroidism, nivelurile ridicate de hormon de eliberare a tiroidei  declanșează eliberarea de prolactină de către glanda pituitară (un organ de mărimea unui bob de mazăre situat la baza creierului). Prolactina interferează cu producția de estrogen din ovare, provocând menstruații rare sau absente și poate fi și o cauză a infertilității. Hipotiroidismul este mai probabil să fie asociat cu PCOS, discutat mai jos, provocând sângerări menstruale abundente.

Ovulația omisă

Deoarece tulburările tiroidiene pot duce la întreruperea ciclului menstrual, acest lucru, desigur, va afecta fertilitatea. Acesta este motivul pentru care, nu este surprinzător, atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul au fost legate de infertilitate. Într-un studiu , 76% dintre femeile cu hipotiroidism au reușit să conceapă după ce au fost tratate pentru afecțiunea tiroidiană. Unele dintre pacientele mele nici nu-și dau seama că au o disfuncție tiroidiană până când nu au dificultăți să rămână însărcinate. Adesea, un diagnostic vine ca o ușurare, deoarece este primul pas spre a ajunge la rădăcina problemei și, odată ce o tulburare tiroidiană este abordată, poate deveni mai ușor să concepi. Hipotiroidismul și hipertiroidismul cresc, de asemenea, riscul de avort spontan, făcând tratamentul adecvat cu atât mai important.

Sensibilitatea ciclică a sânilor

O problemă comună pentru multe femei, care se agravează adesea premenstrual, durerea ciclică a sânilor poate fi rezultatul hipotiroidismului.

Starea ta de spirit și ciclul tău

Funcționarea lenta a tiroidei este legată de oboseală, anxietate și depresie. De fapt, cauza depresiei la 15% dintre femeile care iau antidepresive este o problemă cu tiroida nedetectată. Acesta poate fi un factor care contribuie la sindromul premenstrual la unele femei și ar trebui luat în considerare.

În plus față de toate aceste efecte directe asupra ciclului menstrual, tiroida poate juca un rol și în afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic (PCOS), chisturile ovariene și endometrioza, care vă afectează și ciclul.

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS)

Studii recente au găsit o legătură între o rată crescută a tulburărilor tiroidiene la femeile cu PCOS. O tiroidă inactivă provoacă o creștere a nivelului de testosteron, hormon foliculostimulant (FSH) și hormon luteinizant (LH), toate acestea pot provoca menstruații neregulate și amenoree, precum și perioade menstruale mai grele. În plus, până la o treime dintre femeile diagnosticate cu PCOS testează pozitiv pentru prezența anticorpilor anti-tiroidieni.

Chist ovarian

Când tiroida este subactivă, glanda pituitară încearcă să o compenseze eliberând mai mult un hormon numit prolactină. Prea multă prolactină poate suprima de fapt ovulația și, în același timp, crește producția de hormon foliculo-stimulator (FSH). Aceasta înseamnă că ovarele tale primesc mesajul de a produce o mulțime de foliculi, dar nu ajung să se maturizeze complet. Acest lucru poate duce la chisturi ovariene recurente – și adesea foarte dureroase . Semnele unui chist ovarian includ umflarea, balonarea sau durerea în abdomenul inferior. Durerea poate fi ascuțită sau poate veni și pleacă, dar oricum nu este cu siguranță plăcută.

Endometrioza

Endometrioza, la rândul ei, poate fi o sursă de menstruații neregulate și dureri teribile ale menstruației; migrenele menstruale sunt, de asemenea, mai frecvente la femeile cu endometrioză. Există, de asemenea, o legătură între tulburările tiroidiene și endometrioză . Cercetătorii au descoperit că femeile cu endometrioză aveau niveluri crescute de hormoni T4 și niveluri scăzute de hormoni T3. Într-un studiu, comparativ cu ratele publicate în populația generală de femei din SUA, femeile cu endometrioză au avut de 9,6 ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu hipotiroidism. În special, tiroidita Hashimoto a fost de 6,5 ori mai frecventă la femeile cu endometrioză.

Ce poți face pentru tiroida ta începând de acum

Fa analize .

Dacă bănuiți o problemă cu tiroida, nu vă puteți da seama ce anume vă modifica ciclul menstrual sau aveți SOP, endometrioză sau chisturi ovariene recurente, consultați medicul primar pentru un diagnostic corect al tiroidei pentru a vedea dacă este o problemă cu tiroida . Din păcate, majoritatea medicilor nu verifică în mod obișnuit un panou complet de teste tiroidiene, așa că ajung să rateze un diagnostic tiroidian – conducând milioane de femei fără răspunsuri și suferind simptome și consecințe asupra sănătății. Iată ce comand într-un panou tiroidian complet și ce puteți cere medicului dumneavoastră să facă pentru dvs. Poate face cu adevărat o diferență în sănătatea hormonală.

TSH

FT4

Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidaza)

T3  

T4

Anti-Tiroglobulina

Tiroglobulina

Revers T3

Ai grijă de sănătatea suprarenală.

Când vă aflați sub stres cronic prelungit, sistemul suprarenal îi spune corpului să conserve mai degrabă decât să cheltuiască energia. Tiroida ta încetinește, de asemenea. Chiar dacă produceți suficient hormon tiroidian activ, cortizolul împiedică corpul să-l activeze și să le lase pe celule să-l folosească. Este ca un sistem de avertizare care te protejează de utilizarea excesivă a rezervelor prețioase de energie. Într-un efort de nivel următor de a vă împiedica să consumați energie, tiroida pune un capac asupra funcției ovariene, deoarece ovulația este un proces foarte consumator de energie.

Stresul consumă, de asemenea, nutrienți importanți de care aveți nevoie pentru sănătatea tiroidei, cum ar fi magneziul. Ashwagandha este un adaptogen care s-a dovedit că crește nivelul de hormoni tiroidieni activi și, de asemenea, reduce cortizolul – un câștig în problemele tiroidiene legate de stres.

Sprijină nivelurile sănătoase de estrogen.

Estrogenul joacă un rol în cât de bine funcționează tiroida. Nu este surprinzător, așadar, tulburările tiroidiene sunt cele mai frecvente la femeile între pubertate și menopauză. Nivelurile crescute de estrogen duc la o creștere a globulinei de legare a tiroidei (TBG), care leagă hormonul tiroidian circulant, făcându-l incapabil să-și facă treaba și dându-vă simptome de funcționare lentă a tiroidei chiar și atunci când tiroida este perfect sănătoasă (acest lucru este important deoarece ar putea fi ratată și la testele tiroidiene, dacă nu sunt verificate TBG și SHBG). Nivelurile crescute de estrogen, uneori numite dominanță de estrogen, se pot datora perturbatorilor endocrini din mediul înconjurător, estrogenului din controlul nașterii sau altor medicamente sau din cauza propriilor dezechilibre hormonale din cauza defalcării lente a estrogenului din ficat sau dificultății de eliminare din cauza perturbărilor. în microbiomul tău intestinal sau chiar constipație cronică. Pentru a aborda fiecare dintre acești factori – evitați plasticul în ambalajele alimentare, mâncați organic, folositi cosmetice curate și ecologice și susțineți flora intestinală sănătoasă.

Susține sănătatea ficatului.

Ficatul joacă un rol în procesul chimic care dezvoltă și metabolizează estrogenul, numit detoxifiere metabolică.

Toate suplimentele recomandate mai sus le gasesti aici https://tinyurl.com/mpns6yz5  cu o reducere de 10 % cu codul TEODORA10

 

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top