Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Anumite afecțiuni medicale care sunt asociate cu oboseala , inflamație și dezechilibre ale zahărului din sânge – cum ar fi hipotiroidismul – prezintă adesea simptome de ceață cerebrală. Alte afecțiuni medicale care au ca rezultat simptome de ceață cerebrală includ fibromialgia , diabetul și scleroza multiplă.

Factorii stilului de viață care pot duce la ceața creierului includ privarea de somn, stresul, dieta, deshidratarea și utilizarea medicamentelor. Modificările hormonilor pot contribui direct la ceața creierului.

Conexiunea dintre Hashimoto și ceața creierului

Din experiența mea de lucru cu pacienții lui Hashimoto, am învățat că ceața creierului este un simptom comun pentru mulți oameni. Există patru factori înrudiți care sunt principalii factori care provoacă ceață cerebrală pentru persoanele cu hipotiroidism: hormonul tiroidian insuficient, inflamația, dezechilibrele de zahăr din sânge și permeabilitatea intestinului.

Mitocondriile și ceața creierului

Mitocondriile sunt adesea denumite „centrala celulei” și, din motive întemeiate, sunt responsabile pentru transformarea acizilor grași din dieta noastră în adenozin trifosfat (ATP), altfel cunoscut ca principala sursă de energie a corpului nostru! Mitocondriile sunt, de asemenea, responsabile pentru producerea hormonilor suprarenale.

Când mitocondriile sunt deteriorate, acestea nu funcționează la fel de eficient. Producția de hormoni suprarenali poate scădea semnificativ din cauza mitocondriilor afectate sau deteriorate. Există multe lucruri care le pot deteriora, inclusiv inflamația, stresul cronic, alimentația proastă, deficiențele de nutrienți și toxinele din mediu.

Cred că mitocondriile sunt niște creaturi enigmatice, delicate, dar atât de puternice. Au nevoie de circumstanțele optime pentru a-și desfășura munca puternică de producere a hormonilor suprarenalii și ATP, principala noastră moleculă de energie. Deoarece corpul este un sistem, mitocondriile deteriorate pot influența nivelul nostru de energie și pot induce senzații de ceață pe creier.

Atunci când susținem mitocondriile printr-o dietă bogată în nutrienți, suplimente țintite (cum ar fi carnitina, vitaminele B și vitamina C) și reducerea inflamației, putem trimite semnale de siguranță pentru a deschide calea către niveluri sănătoase de energie și reducerea ceață a creierului.

Hidratarea este, de asemenea, foarte importantă pentru a susține sănătatea creierului și funcția energetică, iar electroliții în special sunt esențiali pentru susținerea funcției mitocondriale.  Asigurați-vă că obțineți electroliți adecvați zilnic pentru a vă susține creierul și nivelul de energie. Un supliment precum amestecul de electroliți – Plasma marina poate fi util, deoarece conține electroliți, precum și o doză mare de vitamina C și MG doi nutrienți cheie suplimentari care ajută la funcționarea mitocondrială.

Optimizați nivelurile de TSH

TSH (hormonul de stimulare a tiroidei) este un hormon hipofizar care răspunde la cantități mici/mari de hormon tiroidian circulant. În timp ce intervalul de referință standard pentru TSH este de 0,5-4,,5 μUI/mL, un nou interval de referință normal a fost definit de Colegiul American de Endocrinologi Clinici ca fiind între 0,3-3,0 μUI/mL. Practicienii de medicină funcțională au definit că intervalele normale de referință ar trebui să fie între 1 și 2 μUI/mL, pentru o persoană sănătoasă care nu ia medicamente tiroidiene. În mod anecdotic, majoritatea pacienților se simt cel mai bine cu un TSH între 1,5-2,5 μUI/mL.

Dacă testul dvs. de TSH arată un nivel de TSH peste 2,5 μUI/mL, chiar și atunci când toate celelalte teste tiroidiene se încadrează în limite normale, acest lucru este considerat hipotiroidism subclinic. Aceasta înseamnă că tiroida ta își pierde capacitatea de a produce suficient hormon tiroidian. În acest moment, ați putea beneficia de la începerea cu un suplimente pentru a ajuta tiroida (seleniu, magneziu, tirozina, sanziene). Pentru mulți, obținerea nivelurilor de TSH în limite optime va ameliora multe dintre simptomele obișnuite ale hipotiroidienilor, inclusiv ceața creierului.

 

Sănătatea intestinală

 

De multe ori, simptomele tiroiditei Hashimoto, inclusiv ceața creierului, își au originea în intestin. Acest lucru are sens atunci când realizezi că fiecare afecțiune autoimună este asociată cu permeabilitatea intestinală.

Permeabilitatea intestinală apare atunci când joncțiunile strânse din intestin, care în mod normal mențin particulele de alimente , se slăbesc. Particulele de alimente și toxinele sunt capabile să scape din intestine și să intre în fluxul sanguin, creând o reacție inflamatorie, deoarece acești invadatori străini pun sistemul imunitar în exces.

Când intestinul tău este inflamat, cel mai probabil și creierul tău este, de asemenea.

Mulți factori contribuie la permeabilitatea intestinului; cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente cauze este sensibilitatea alimentară .  Cele mai frecvente sensibilități alimentare pe care le vedem la persoanele cu Hashimoto sunt glutenul și lactatele , deși o persoană poate deveni sensibilă la orice aliment. Cerealele, soia și zahărul sunt, de asemenea, vinovați majori.

Am văzut o ameliorare dramatică a simptomelor și remisie din nou și din nou la persoanele cu Hashimoto, care au eliminat factori declanșatori precum lactatele, zaharul si glutenul și și-au vindecat permeabilitatea intestinală.

În plus, permeabilitatea intestinală poate fi cauzată de dezechilibre, infecții și creșteri excesive în intestin, inclusiv creșterea excesivă a drojdiei oportuniste Candida albicans . Când cineva are o creștere excesivă a Candida , o serie de produse secundare metabolice sunt produse în intestin, inclusiv acid uric, amoniac și acetaldehidă. Acetaldehida este deosebit de supărătoare când vine vorba de ceața creierului, deoarece este cunoscută a fi o neurotoxină și potențial cancerigenă. Este aceeași toxină care este responsabilă pentru simptomele mahmurelii, așa că nu este de mirare că s-ar putea să vă simțiți ceață și obosit dacă aveți o creștere excesivă de Candida . Creșterea excesivă a drojdiei este foarte frecventă cu Hashimoto și contribuie la multe simptome, inclusiv ceața creierului.

Multe dintre cauzele potențiale ale ceței creierului pot fi cauzate de sănătatea intestinală precară, inclusiv stresul, calitatea somnului, dezechilibrele de zahăr din sânge, intoleranța la gluten și nivelurile insuficiente ale hormonilor tiroidieni.

Abordarea sănătății intestinale și a ajunge la cauza principală a ceței creierului este adesea cea mai bună modalitate de a restabili claritatea mentală.

Inflamaţie

Stresul oxidativ rezultă dintr-un dezechilibru al radicalilor liberi dăunători și al apărării antioxidante a organismului. Pe lângă faptul că contribuie la numeroase afecțiuni de sănătate, inclusiv cancer și demență, stresul oxidativ se poate manifesta în situații mai acute, cum ar fi ceața creierului, când creierul nu are apărarea antioxidantă.

Inflamația și stresul oxidativ vă afectează creierul în numeroase moduri, dincolo de ceața creierului. De exemplu, inflamația determină creierul să transforme aminoacidul triptofan în substanțe chimice care provoacă anxietate, mai degrabă decât serotonina și melatonina. Când nu faci suficient din acești neurotransmițători, starea ta de spirit și somnul tău au de suferit.

Ce recomand aici ?

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top