Uncategorized

Beneficiile uleiului presat la rece

Uleiul de in presat la rece

Uleiul de in este o sursa esentiala de acizi grasi omega 3 si omega 9. Sunt insa si o sursa importanta de fibre, proteine, mangan, acid folic, vitamina B6 , magneziu, fosfor, lecitina, zinc si cupru.

Acizii grasi omega 3 sunt benefici pentru organism, deoarece celulele au nevoie de grasimi pentru a proteja membrana. Si creierul este compus din grasime si are astfel nevoie de acizi grasi esentiali pentru a functiona corect. Astfel, acizii grasi omega 3 sunt esentiali pentru functionarea si structura creierului si imbunatatesc cunoasterea, invatarea, memoria, starea psihic si concentratia.

Acizii grasi omega 3 reduc colesterolul, hipertensiunea, formarea de cheaguri de sange, dar si durerile articulare. De asemenea, acizii grasi previn anumite tipuri de cancer si reduc stresul. Sunt benefici si pentru piele, ameliorand simptomele de psoriazis, eczeme sau acnee.

Uleiul de in este bogat si in fibre care curata colonul de substantele toxice si stimuleaza digestia. Proteinele din uleiul de in sunt usor digerate de organism si contin animoacizii de care organismul are nevoie.

Uleiul de in este benefic pentru intreg organismul uman, de la sistemul nervos, cardiovascular, reproducator, pana la sistemul circulator si sistemul imunitar. Iata cateva dintre beneficiile uleiului de in:

  • previne si trateaza cancerul de san si colon;
  • trateaza problemele de piele precum eczeme si acnee;
  • trateaza astmul si diabetul;
  • reduce tensiunea arteriala;
  • trateaza artrita reumatoida;
  • reduce nivelul de colesterol;
  • stimuleaza sistemul imunitar;
  • vindeca ranile;
  • lupta impotriva obezitatii;
  • trateaza matreata;
  • imbunatateste absorbtia calciului;
  • amelioreaza simptomele alergiilor;
  • trateaza depresia;
  • imbunatateste functiile cerebrale;
  • amelioreaza simptomele sindromului premenstrual.

Efectele secundare ale uleiului de in 

Printre efectele secundare ale consumului de ulei de in se numara balonarea si gazele intestinale, simptome care apar de obicei la inceputul dietei cu acest ulei.Este recomandat sa se inceapa cu cantitati mici de ulei de in si sa se consume mai multe lichide. Cantitatea zilnica recomandata de ulei de in este de 30 de ml.

ulei de in

Ulei din seminte de dovleac presat la rece

Dupa cum bine stim,consumul semintelor de dovleac ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda venele, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor. De asemenea, au si efect echilibrant glandular si nervos.

Din semintele de dovleac se poate obtine ulei ale carui beneficii sunt bine cunoscute de mult timp de medicina traditionala. Uleiul este obtinut prin presarea la rece a semintelor decojite, are culoare verde-brun inchis, gust puternic aromat si este bogat in in vitamina E.

Uleiul de dovleac presat la rece contine
  • acizi grasi mono-nesaturati
  • acizi grasi poli-nesaturati: Omega 9, Omega 3 si Omega 6
  • vitaminele A, D, E, F, K, complex de B-uri, zinc, calciu, proteine vegetale si magneziu
In scop terapeutic trebuie consumat intotdeauna conform recomandarilor si dozajului indicate de medic. Tratamentul cu ulei de dovleac trebuie sa fie unul individualizat in functie de afectiune si efectuat dupa recomandarea medicului.
  • efect demonstrat in cresterea tonusului muscular si actiune pozitiva asupra terminatiilor nervoase
  • are proprietati antiinflamatoare, reduce umflaturile articulatiilor si atenuaza durerile
  • este recunoscut pentru efectul sau antihelmintic, fiind eficient in eliminarea parazitilor intestinali
  • ajuta in preventia sau ameliorarea alergiilor, contribuie la un somn odihnitor, poate ajuta in afectiuni gastrice si hepatice
  • are proprietati antioxidante, protejeaza celulele impotriva actiunii radicalilor liberi si contribuie la pastrarea sanatatii sistemul imunitar al organismul
  • are rol in producerea de insulina, cresterea potentei masculine si reglarea menstruatiei
  • scade nivelul colesterolului din sange si imbunatateste functiile cardiace
  • ajuta in preventia afectiunilor prostatei, intareste vezica urinara
Folosit extern uleiul de dovleac are proprietati cosmetice:
  • hidrateaza, previne aparitia ridurilor si imbatranirea prematura a pielii
  • reda luminozitatea naturala a pielii
  • ajuta in ameliorarea acneei si iritatiilor minore ale pielii
  • previne aparitia si atenueaza vergeturile
  • contribuie la eliminarea matretii si ajuta la oprirea caderii parului

Efectele secundare ale uleiului de dovleac

  • nu sunt cunoscute efecte secundare ale consumului responsabil de ulei de dovleac
  • in scop terapeutic uleiul de dovleac trebuie consumat intotdeauna dupa recomandarea medicului si intotdeauna cat mai proaspat.

Consumul zilnic a 40 ml de ulei de dovleac (2 linguri) ajuta in prevenirea afectiunilor prostatei si in reducerea riscului cancerului de prostata.

ulei seminte dovleac

Ulei din seminte de susan presat la rece

Uleiul de susan se produce prin presarea la rece a semintelor de susan, folosite in principal in industria alimentara.

Putini sunt cei care cunosc faptul ca uleiul de susan are proprietati terapeutice excelente.

Uleiul de susan este un ulei foarte bogat in proteine, vitaminele B1, B2, E, calciu, fier si grasimi. De asemenea, este cel mai rezistent ulei la oxidare, cel mai fluid, are un punct de fierbere foarte ridicat (200C) si un punct scazut de inghetare (-7 C).

O lingura de susan, cu o valoare calorica de 53 de kcal, contine 1,6 g proteine, 1,2 g fibre, 2 g carbohidrati, 88 mg de calciu, 57 mg de fosfor, 42 mg de potasiu, 32 mg de magneziu, dar si zinc, seleniu, fier si sodiu.

Uleiul de susan reprezinta o sursa sigura de vitamine, nutrienti, minerale si lipide. Acesta este si motivul pentru care susanul este din ce in ce mai folosit in industria alimentara si cosmetica. La renumele sau de aliment contribuie si acidul folic (Vitamina B 9), esential in formarea celulelor, precum si lecitina un nutriment valoros pentru sistemul nervos, endocrin si cardiovascular.

Uleiul din seminte de susan este recomandat pentru tratarea:

  • impotentei,
  • a bolilor de piele,
  • a plamanilor slabiti,
  • a constipatiei cronice,
  • a amenoreei si dismenoreei,
  • inflamatiilor gingiilor, degradarii dintilor,
  • caderii parului,
  • oaselor fragile si osteoporozei.
  • a tusei cronice;
  • ameliorarea simptomelor artritei reumatoide
  • protectia impotriva infectiilor virale si bacteriene
  • reducerea presiunii arteriale. rotectia impotriva razelor UV
  • mentinerea sanatatii si frumusetii pielii;
  • reduce colesterolul

Ulei de susan in cosmetica

Daca uleiul de susan este benefic pentru consum din atatea puncte de vedere, este lesne de inteles ca si in tratamente cosmetice va avea efecte miraculoase.

Printre acestea, enumaram cateva dintre proprietatile sale:

  • emolient excelent;
  • calmant;
  • previne acumularea de grasimi pe piele;
  • restructureaza si hidrateaza pielea;
  • intarzie procesul de imbatranire a pielii;
  • ofera protectie solara, prevenind efectele nocive ale expunerii indelungate sau improprii la soare;

In medicina traditionala chineza, uleiul de susan mai este folosit pentru atenuarea durerilor provocate de tendonita, artrita si colita, precum si in ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil.

ulei seminte de susan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s