Schizandra-planta cu o mulţime de beneficii

Originară din China şi Japonia, schizandra se întâlneşte în ţara noastră doar ca plantă de cultură. Aceasta preferă zonele umbroase, iar fructele sale îmbină la un loc toate cele cinci gusturi: dulce, sărat, acru, amar şi iute, drept pentru care sunt cunoscute şi sub numele de fructele cu cinci gusturi.

Calitatea cea mai de preţ a acestei plante o reprezintă efectul puternic antioxidant. De luat în seamă sunt şi proprietăţile astringente si antiseptice.  De asemenea, un aspect rar întâlnit la plantele utilizate de medicina alternativă îl constituie caracterul adaptogen al schizandrei. Aceasta înseamnă că efectele plantei se mulează pe nevoile pacientului.

Schizandra e folosita insa cu precadere pentru infrumusetarea pielii (ajutand la purificarea sangelui) si pentru protejarea ei fata de efectele daunatoare ale vantului. Pentru ca este o planta astringenta, ajuta pielea sa ramana hidratata. De altfel, dupa cateva luni de folosire a ceaiului de Schizandra pielea devine stralucitoare si curata.

Wu Wei Zi inseamna ‘fructul cu cinci arome’,  Schizandra reunind toate cele 5 gusturi – acru, amar, dulce, picant si sarat, deci posedand esenta tuturor celor cinci energii elementale – lemn, foc, pamant, metal si apa. Datorita acestei caracteristici, Schizandra sta la loc de cinste in randul tonicelor datatoare de sanatate, alaturi de Ginseng, Reishi si Goji.

Beneficii :

 • imunomodulator- reglează sistemul imunitar-se administrează în boli autoimune ca: alergiile, hepatita autoimună, poliartrita reumatoidă, diabet, lupus, tiroidită, vitiligo, sclerodermie, dar şi în stări cu deficit de imunitate: protector hepatic(hepatite virale şi alcoolice, ciroza), tonic renal şi pulmonar
 • adaptogen- mulându-se pe nevoile pacientului, în funcţie de afecţiune
 • tonic general- prelungeşte viaţa şi calitatea ei
 • astringent, antiseptic
 • puternic detoxifiant al limfei
 • tonic nervos de excepţie- în insomnii, nevroze, lipsa coordonării şi concentrării, imbunătăţeşte reflexele, linişteşte spiritual şi calmează inima.
 • scade colesterolul, glicemia , tenisunea arterială
 • îmbunătăţeşte activitatea glandelor suprarenale în situaţii de stres, depresii
 • ajută la refacerea organismului dupa operaţii chirurgicale
 • are un puternic efect afrodisiac
 • afecţiuni gastrointestinale: diaree, dizenterie
 • dermatonic: eczeme, urticarii, candidoze.
 • amelioreaza vederea şi auzul
 • Îndepărtează insomnia
  Fructele mai pot avea efect calmant şi antidepresiv, întrucât ele stimulează producţia de serotonină în organism, dar îndepărtează totodată şi insomnia. În plus, planta are şi efectul unui tonic general, întărind organismul din interior, dar şi de tonic sexual feminin şi masculin, ea îmbunătăţind secreţia fluidelor sexuale şi crescând performanţele sexuale la bărbaţi.

Pont! Planta poate avea efecte benefice şi asupra pielii, împiedicând soarele şi vântul să o îmbătrânească prematur.

Atenţie! Schizandra nu este indicată persoanelor care suferă de epilepsie, tensiune intracraniană, dar nici celor diagnosticate cu ulcer peptic, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Fructele pot fi consumate ca atare
Pentru a vă bucura de beneficiile plantei, o puteţi consuma fie în infuzii sau sub formă de pudră, decoct ori tinctură sau mâncaţi fructele ca atare. Atenţie însă! Nu consumaţi mai mult de o cană cu infuzie din plantă pe zi, întrucât abuzul poate duce la hiperactivitate, agitaţie şi dificultăţi de respiraţie. Eventual cereţi sfatul vânzătorului de la plafar în cazul în care o cumpăraţi. Ceaiul de schizandră se prepară din fructele coapte şi uscate ale plantei. Se recomandă două-patru linguriţe cu produs la o cană cu apă clocotită. Infuzia se poate îndulci cu miere, sub nicio formă cu zahăr. Pentru prepararea tincturii, aveţi nevoie de opt linguri cu plantă şi fructe uscate, un pahar şi jumătate cu apă şi jumătate de pahar cu alcool. Puneţi totul într-o sticlă şi lăsaţi cel puţin două săptămâni la loc uscat şi răcoros, după care puteţi folosi 20-30 de picături dimineaţa, pe stomacul gol, sau câte 5-10 picături la patru ore după masă, de două-trei ori pe zi, timp de 20-25 de zile. Dacă nu aveţi foarte mult timp la dispoziţie, puteţi lua produsul, gata preparat, de la plafar. În ceea ce priveşte decoctul, acesta se prepară similar cu infuzia, doar că pentru el se folosesc rădăcini sau seminţe şi preparatul se fierbe la foc mic până ce scade la un sfert din cât era iniţial. Îl puteţi lua de trei ori pe zi, îndulcit cu miere, până la rezolvarea problemei.

www.natbiolife.ro – Magazin naturist-bio online

 

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top