Leacuri naturale, Nutriţie, Remedii

Telina apio – un aliment vindecator extrem de puternic

Este o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Această legumă specială este, practic, un tonic al sistemului imunitar. Cunoscută ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului, acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive.

Printre componenetele principale ale telinei apio se numara fibrele. Acestea ajuta in cazul problemelor digestive, prevenind constipatia si regland tranzitul intestinal.
O alta calitate a acesteia  este aceea de a reduce colesterolul nociv din sange, cu pana la 20%, conform studiilor. Ftalidele din telina sunt din nou responsabile pentru asta, ele reduc colesterolul LDL (“rau”) stimuland secretia de acizi biliari in ficat. O secretie crescuta de acizi biliari produce o circulatie mai mare de bila, contribuind la o mai buna digestie si absorbtie a grasimii alimentare si a colesterolului.

Atât frunzele, cât şi rădăcinile prezintă o multitudine de proprietăţi terapeutice implicate în dereglări ale aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, întărirea stomacului).Afecţiunile aparatului digestiv influenţate pozitiv prin tratamente cu ţelină sunt: digestie lentă, icter, ascită, hepatită, arsuri stomacale, ulcer duodenal, balonări digestive, spasme abdominale, gaze stomacale şi intestinale, lipsa poftei de mâncare, intoxicarea sângelui.

Celery and broccoli mix smoothie, healthy food, vegetable juice

Antioxidantii din tulpina de telina lupta cu bacteriilevirusurile si inflamatia din corp; stimuleaza sistemul imunitar si ajuta organismul sa se recupereze mai rapid dupa raceli si gripe. Sucul de telina este cel mai indicat in acest caz!

Reglează echilibrul PH-ului în corp, în acest fel protejându-ne de probleme cauzate de o dietă prea acidă.

Țelina poate combate cancerul. Două studii de la the University of Illinois au arătat că flavonoidele puternice din țelină, numite luteoline, inhibă creșterea celulelor canceroase, mai ales din pancreas. Un alt studiu sugerează că un consum regulat de țelină încetinește în mod semnificativ formarea celulelor canceroase din sâni.

Sucul de telina este recomandat sportivilor. Sucul de telina actioneaza perfect ca tonic post-antrenament, deoarece inlocuieste electrolitii pierduti si rehidrateaza organismul cu minerale.

Contraindicatii
In cazul persoanelor cu grave probleme renale se recomanda consultarea medicului.
Cei cu tensiunea arteriala scazuta, nu este recomandat sa consume telina sau frunze de telina!  Apio nu este recomandat femeilor insarcinate deoarece stimuleaza contractiile uterului.

Alege țelină cu tulpina care se rupe atunci când o îndoi. Frunzele ar trebui să fie proaspete.

Țelina proaspăt tăiată își păstrează mult mai bine calitățile și nutrienții decât dacă o tai și o păstrezi ca atare, chiar și pentru câteva ore.

Țelina gătită la aburi nu numai că își păstrează gustul și aroma, dar și nutrienții – până la 99% din ei, de fapt!

Suc de telina 

1 legatura de telina

Clateste telina si stoarce sucul intr-un storcator sau in blender. Bea sucul pe loc.

  • daca sucul de telina este ti se pare intens, poti stoarce alaturi in mar.
  • se incepe cu o cantitate mica de suc de telina (150 ml), se mareste doza pe parcurs (pana la 500ml)
  • se bea dimineata pe stomacul gol.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s