Telina apio – un aliment vindecator extrem de puternic

Este o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Această legumă specială este, practic, un tonic al sistemului imunitar. Cunoscută ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului, acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive.

Printre componenetele principale ale telinei apio se numara fibrele. Acestea ajuta in cazul problemelor digestive, prevenind constipatia si regland tranzitul intestinal.
O alta calitate a acesteia  este aceea de a reduce colesterolul nociv din sange, cu pana la 20%, conform studiilor. Ftalidele din telina sunt din nou responsabile pentru asta, ele reduc colesterolul LDL (“rau”) stimuland secretia de acizi biliari in ficat. O secretie crescuta de acizi biliari produce o circulatie mai mare de bila, contribuind la o mai buna digestie si absorbtie a grasimii alimentare si a colesterolului.

Atât frunzele, cât şi rădăcinile prezintă o multitudine de proprietăţi terapeutice implicate în dereglări ale aparatului digestiv (gastrite, stomahice, laxative, antimalarice, vermifuge, drenarea ficatului, întărirea stomacului).Afecţiunile aparatului digestiv influenţate pozitiv prin tratamente cu ţelină sunt: digestie lentă, icter, ascită, hepatită, arsuri stomacale, ulcer duodenal, balonări digestive, spasme abdominale, gaze stomacale şi intestinale, lipsa poftei de mâncare, intoxicarea sângelui.

Celery and broccoli mix smoothie, healthy food, vegetable juice

Antioxidantii din tulpina de telina lupta cu bacteriilevirusurile si inflamatia din corp; stimuleaza sistemul imunitar si ajuta organismul sa se recupereze mai rapid dupa raceli si gripe. Sucul de telina este cel mai indicat in acest caz!

Reglează echilibrul PH-ului în corp, în acest fel protejându-ne de probleme cauzate de o dietă prea acidă.

Țelina poate combate cancerul. Două studii de la the University of Illinois au arătat că flavonoidele puternice din țelină, numite luteoline, inhibă creșterea celulelor canceroase, mai ales din pancreas. Un alt studiu sugerează că un consum regulat de țelină încetinește în mod semnificativ formarea celulelor canceroase din sâni.

Sucul de telina este recomandat sportivilor. Sucul de telina actioneaza perfect ca tonic post-antrenament, deoarece inlocuieste electrolitii pierduti si rehidrateaza organismul cu minerale.

Contraindicatii
In cazul persoanelor cu grave probleme renale se recomanda consultarea medicului.
Cei cu tensiunea arteriala scazuta, nu este recomandat sa consume telina sau frunze de telina!  Apio nu este recomandat femeilor insarcinate deoarece stimuleaza contractiile uterului.

Alege țelină cu tulpina care se rupe atunci când o îndoi. Frunzele ar trebui să fie proaspete.

Țelina proaspăt tăiată își păstrează mult mai bine calitățile și nutrienții decât dacă o tai și o păstrezi ca atare, chiar și pentru câteva ore.

Țelina gătită la aburi nu numai că își păstrează gustul și aroma, dar și nutrienții – până la 99% din ei, de fapt!

Suc de telina 

1 legatura de telina

Clateste telina si stoarce sucul intr-un storcator sau in blender. Bea sucul pe loc.

  • daca sucul de telina este ti se pare intens, poti stoarce alaturi in mar.
  • se incepe cu o cantitate mica de suc de telina (150 ml), se mareste doza pe parcurs (pana la 500ml)
  • se bea dimineata pe stomacul gol.

 

Distribuie articolul

Explorează și alte subiecte

Uncategorized
Teodora Necula

Ceata mentala – mit sau realitate?

Termenul „ceață creierului” sau brain fog este folosit pentru a descrie un mix de condiții cognitive, inclusiv probleme de memorie, lipsa de claritate mentală și incapacitatea de a se concentra. Descrisă uneori ca oboseală mentală sau oboseală a creierului, ceața creierului în sine nu este o afecțiune medicală, ci un simptom al unei alte afecțiuni.

Uncategorized
Teodora Necula

Cum îți afectează tiroida ciclul menstrual

Menstrutii dureroase. Ovulație omisă. Perioade menstrule  neregulate. Sensibilitatea sânilor. PMS. Chist ovarian. Infertilitate. Endometrioza. PCOS. Ce au toate acestea în comun? Pe lângă faptul că afectează o femeie  din 3, acestea pot fi, de asemenea, legate de o problemă cu tiroida – în special hipotiroidismul – o tiroidă care funcționează lent sau, mai rar, de hipertiroidism, atunci când tiroida ta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top